Εν μόνον αγαθόν είναι (…) και εν μόνον κακόν (…)

Εν μόνον αγαθόν είναι (…) και εν μόνον κακόν (…)

Κύριε διευθυντά

Αναμφίβολα βιώνουμε έναν εφιάλτη, που από το Γουχάν της Κίνας σε ένα τρίμηνο απλώθηκε απ’ άκρου εις άκρον του πλανήτη. Εναν εφιάλτη, που  αν κάποιος τολμούσε να προβλέψει την Πρωτοχρονιά θα τον χαρακτήριζαν λίαν επιεικώς προβληματικό. Ο πλανήτης καλείται να διαχειριστεί μια απρόσμενη υγειονομική βόμβα. Και εκεί που  η επικαιρότητα στη χώρα μας προ μηνός ήταν εστιασμένη στο γεωπολιτικό πρόβλημα στον Εβρο, αιφνιδίως βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν άλλο απρόσμενο εχθρό, έναν αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό και τις διαφαινόμενες ολέθριες επιπτώσεις της πανδημίας στη διεθνή και αναπόφευκτα  στην ελληνική οικονομία! 

Η προβληματική λειτουργία του ελληνικού κράτους έχει διαχρονικά ταυτιστεί με την έλλειψη συνέχειας, συνέπειας και συντονισμού. Ετσι, με ιδιαίτερη ικανοποίηση και ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είδε την κυβέρνηση να δρα με πρωτοφανή ετοιμότητα, επάρκεια, σοβαρότητα, συντονισμό και αποτελεσματικότητα.

Το πρόβλημα της εισβολής των μεταναστών, φαίνεται ότι αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται με επιτυχία. Για το πρόβλημα του κορωνοϊού η κυβέρνηση, ευτυχώς τάχιστα, έλαβε σκληρά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας,  αξιοποίησε όλη τη διεθνή επιστημονική γνώση και εμπειρία και το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας για τον σχεδιασμό της ανασύνταξης του εθνικού συστήματος υγείας,  λαμβάνει μέτρα για την οικονομική στήριξη των πληττόμενων κοινωνικών ομάδων και σχεδιάζει την αντιμετώπιση της διεθνούς ύφεσης, που διαφαίνεται προ των πυλών.

Με όλα αυτά τα πρωτόγνωρα που βιώνει η χώρα μας, επιβεβαιώνεται η γνωστή ρήση των στωικών φιλοσόφων «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Λόγω των πολυεπίπεδων κρίσεων του COVID-19, των τουρκικών απειλών και της διαφαινόμενης ύφεσης, η κυβέρνηση επισπεύδει την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό δομών και υποδομών του κράτους προκειμένου να θεραπευτούν χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, που διαχρονικά ταλαιπωρούν τον πολίτη, συμβάλλουν στην ανορθολογική χρήση των οικονομικών πόρων και έπρεπε να είχαν γίνει πριν από δεκαετίες. Ομως γίνεται κατανοητό ότι όλα αυτά επιτυγχάνονται επειδή,  όπως είπε ο  Σωκράτης, «εν μόνον αγαθόν είναι, την επιστήμην, και εν μόνον κακόν, την αμαθίαν», υπό την έννοιαν ότι σε υπεύθυνες θέσεις έχουν τοποθετηθεί οι κατάλληλοι άνθρωποι, επιστήμονες κύρους, που έχουν την απαιτούμενη γνώση και ήθος να συμβάλουν για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Αυτά και πολλά άλλα που είναι σε εξέλιξη, συντελούν ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ικανοποιημένοι από τις διαφαινόμενες θετικές μεταρρυθμίσεις του αναποτελεσματικού κράτους, με τη σειρά τους  συμμορφώνονται σε μέγιστο βαθμό  με τα δύσκολα μέτρα, που έχουν επιβληθεί. Επιβεβαιώνεται ότι οι Ελληνες, με ορθή και αξιόπιστη ενημέρωση, συμμορφώνονται και ότι οι πολιτικές ηγεσίες μπορούν να αποτελέσουν τους αποτελεσματικότερους παιδαγωγούς για τους πολίτες.

Επιπροσθέτως, η θετική συμβολή όλων σχεδόν των πολιτικών ηγεσιών του δημοκρατικού τόξου είναι ενθαρρυντική. Μακάρι να μακροημερεύσει. Βέβαια έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά μας! Ελπίζω να μη διαψευστούν οι ελπίδες μας και το τέλος του εφιάλτη να βρει τη χώρα μας με ένα κράτος σύγχρονο, λειτουργικό, αποτελεσματικό, χαμηλού κόστους και  κυρίως φιλικό στον πολίτη.

Καλλιοπη Α. Ρουμπελακη-Αγγελακη, Ομότιμη καθηγήτρια Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή