Εισαγωγικές εξετάσεις και Εκθεση εν έτει 1949

Εισαγωγικές εξετάσεις και Εκθεση εν έτει 1949

Κύριε διευθυντά

Στην επιτροπή που βαθμολογεί τα γραπτά των Πανελλαδικών, όταν παρουσιάζεται διαφορά βαθμού πάνω από 3 μονάδες μεταξύ των δύο εξεταστών το γραπτό αναβαθμολογείται από άλλους.

Ο γνώστης των εκπαιδευτικών θεμάτων και έγκριτος αρθρογράφος κ. Απ. Λακασάς παρουσιάζει μια μάλλον ζοφερή εικόνα για την Εκθεση ιδεών: «Το υπουργείο διαπιστώνοντας μεγάλο ποσοστό αναβαθμολογήσεων στο μάθημα… άρχισε να ψαλιδίζει τη βαθμολογική βαρύτητα της Εκθεσης… Προτιμότερο είναι να καταργηθεί» («Κ» 18/6/20). Πολλοί φιλόλογοι κατά καιρούς επισημαίνουν ότι εξετάζουν την Εκθεση χωρίς να διδάσκουν επί της ουσίας το μάθημα.

Πριν από λίγα χρόνια, ένας εξεταστής διόρθωσε ένα γραπτό έκθεσης και μοίρασε φωτοαντίγραφα σε 20 φιλολόγους να το βαθμολογήσουν. Οι βαθμοί ήταν από 11 έως 18. Το 1949, οι θέσεις στο τμήμα Μαθηματικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ήταν 50. Τα εξεταζόμενα μαθήματα ήταν Μαθηματικά, Εκθεση (πρωτεύοντα), Φυσική, Χημεία, (δευτερεύοντα).

Ο υποψήφιος έπρεπε να συγκεντρώσει, με άριστα το 10, στα πρωτεύοντα άθροισμα 10 και στο σύνολο 20. Δηλαδή, ένας υποψήφιος μπορούσε να πάρει Μαθηματικά 1 (Αλγεβρα, Τριγωνομετρία, Γεωμετρία, τρεις ασκήσεις, ένα γραπτό), Εκθεση 9, Φυσική 3, Χημεία 7 και να εισαχθεί στο τμήμα Μαθηματικών. Θυμούμαι ότι στις εισαγωγικές εξετάσεις το 1949 ήμασταν 180 υποψήφιοι και μπήκαμε 17. Τότε μπορούσες να δώσεις εξετάσεις μόνο σε μία σχολή. Οι θέσεις ποτέ δεν συμπληρώνονταν.

Το θέμα της Εκθεσης (για μαθηματικούς) ήταν: «Η παιδεία ευτυχούσι μεν έστι κόσμος, ατυχούσι δε καταφύγιον». Οι καθηγητές της σχολής έβαζαν τα θέματα, οι ίδιοι επιτηρούσαν και οι ίδιοι βαθμολογούσαν. Υποθέτω πως στην Εκθεση βαθμολογούσαν φιλόλογοι, ήταν τότε οι καθηγητές Ν. Ανδριώτης και Ι. Κακριδής. Ενστάσεις, αναβαθμολογήσεις κ.λπ. ήταν άγνωστα. Καμία απορία δεν επιτρεπόταν.

Αλλωστε τι μπορούσαν οι καθηγητές, όντες μαθηματικοί, να πουν για την Εκθεση διατυπωμένη στα αρχαία;

Ιορδανης Β. Παπαδοπουλος, Πρώην γυμνασιάρχης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή