Το θείο χάρισμα της νηφαλιότητας

Το θείο χάρισμα της νηφαλιότητας

Κύριε διευθυντά

Απογοήτευση και πικρία είναι το διάχυτο αίσθημα της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων για όσα βιώνουν καθημερινά σε αυτόν τον τόπο, ιδίως τα τελευταία χρόνια. Eνα αίσθημα που προκαλεί μελαγχολία, οργή και αγανάκτηση κυρίως στους νέους, που πασχίζουν να προσανατολιστούν και να αποκατασταθούν επαγγελματικά και κοινωνικά σε ένα αντίξοο και αρνητικό περιβάλλον.

Δεν έφθανε η μακρόχρονη και δυσβάστακτη  οικονομική κρίση, που βρήκε απροετοίμαστη τη χώρα σαν τις «μωρές παρθένες» του Ευαγγελίου, υποθηκεύοντάς τη για «γενιές δεκατέσσαρες» στους δανειστές, ήρθε να προστεθεί η ανθρωποκτόνος πανδημία που, πέραν της απειλής για τη ζωή και την υγεία, διέλυσε τα όνειρα και τις ελπίδες όσων είχαν αρχίσει να συνέρχονται και να σχεδιάζουν το μέλλον τους. Οικονομικά καταρρακωμένοι και φοβισμένοι από τις απειλές που μας περιβάλλουν, οι πολίτες νιώθουν ανασφαλείς και απογοητευμένοι σε μια μοναχική και «ανάδελφη» χώρα.

Οι απογοητεύσεις που δοκιμάζει ο Νεοέλληνας σήμερα είναι ποικίλες και διάχυτες σε όλους τους τομείς και τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Ανικανότητα και ανευθυνότητα πολιτικών, αναξιοκρατία, κομματισμός, διαφθορά, ειδεχθή εγκλήματα, βανδαλισμός και φθορά δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, καταλήψεις εκπαιδευτηρίων, επιθέσεις αναρχικών, ανομία και απαξίωση ιεραρχίας και θεσμών και ασύδοτη ρύπανση του περιβάλλοντος  προκαλούν εύλογα  την αγανάκτηση και την απογοήτευση των νομοταγών και φιλήσυχων πολιτών.

Απογοητεύσεις έχουμε και από τις στενότερες ανθρώπινες σχέσεις, όπως αυτές που αναπτύσσονται μεταξύ συντρόφων, φίλων και εκπροσώπων εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών και κοινωνικών φορέων, όταν διαπιστώσει κανείς ότι είναι κίβδηλες, εκμεταλλευτικές, υποκριτικές και ασυνεπείς στα όσα επαγγέλλονται.

Η ορθολογική και ψύχραιμη αντιμετώπιση, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις και σπασμωδικές αντιδράσεις μιας απογοητευτικής κατάστασης, είναι εν προκειμένω η ενδεικνυόμενη ενέργειά μας. Εξετάζοντας με νηφαλιότητα το ποιόν και την αξία όσων μας πικραίνουν και ατενίζοντας το μέλλον με πίστη, ελπίδα και αισιοδοξία, μπορούμε να ξεπεράσουμε ανώδυνα κάθε απρόσμενη απογοήτευση.

Δημητριος Δημηνας, Δικηγόρος, Κατερίνη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή