Μια μεγάλη πλημμύρα και ο (τότε) Ακης…

Μια μεγάλη πλημμύρα και ο (τότε) Ακης…

Κύριε διευθυντά

Συντετριμμένος από τον άδικο χαμό μεγάλου αριθμού συμπατριωτών μας από τις πλημμύρες των ημερών αυτών, θυμήθηκα παρόμοιες καταστάσεις που έζησαν ο Δήμος Κατερίνης και ο νομός Πιερίας την περίοδο 1978-1982, αλλά και την ανέλπιστη συμβολή που είχε στο ξεπέρασμά τους ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος. Το 1978 πλημμύρισε ο νομός Πιερίας από υπερβολικές βροχοπτώσεις. Η περιοχή ήταν εντελώς ανοχύρωτη. Από τα ρέματα Βύθυσμα, Παπουτσάρη, Μοσχοπόταμου, Μαυρονέρι και Αίσονας πλημμύρισε ο Δήμος Κατερίνης και 40.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή έως τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα χωράφια της περιοχής με κάθε είδους αντικείμενα (κονσέρβες, καρέκλες κ.λπ.), γιατί το νερό πέρασε μέσα από τον χώρο του σκουπιδότοπου του Δήμου Κατερίνης. Θυμάμαι, κατέφθασε τότε στη νομαρχία ο προσφάτως αποθανών δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Γιάννης Καψής και με οργισμένο ύφος απευθύνθηκε στον τότε νομάρχη λέγοντας: «Τι συμβαίνει επιτέλους με την Κατερίνη; Κάθε φορά που βρέχει λίγο πλημμυρίζει και γίνεται είδηση στις εφημερίδες. Φοβάμαι ότι πρέπει να επέμβει εισαγγελέας».

Μαζί με τον τότε διευθυντή Τεχνικών Εργων του νομού επισκεφτήκαμε τα ρέματα της περιοχής. Ολα ήταν μπαζωμένα και με τεράστια δέντρα στην κοίτη τους. Αρχίσαμε αμέσως να προγραμματίζουμε, να συντάσσουμε μελέτες, να τις περνάμε απο τα νομαρχιακά συμβούλια και να δημοπρατούμε έργα αφού πρώτα εξασφαλίζαμε τις πιστώσεις. Ο τότε υπεύθυνος του αρχαιολογικού χώρου Δίου, Δημήτρης Παντερμαλής, μας ζήτησε να καθαρίσουμε τα ρέματα γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο που συνεχώς τον πλημμύριζαν.  Το 1982, με τη πολιτική αλλαγή, νομάρχης Πιερίας διορίστηκε η κ. Μαρία Αρσένη. Εργασιομανής και χαλκέντερη, με ένα ποτήρι καφέ όλη την ημέρα, ανέλαβε προσωπικά το όλο εγχείρημα. Το ίδιο διάστημα, μια θεομηνία διάρκειας πολλών ημερών έπληξε και πάλι την περιοχή μας. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε πιο έντονο στο ρέμα του Μοσχοπόταμου, που περνάει μέσα απο την Κατερίνη. Το τεχνικό έργο που είχε γίνει στο ρέμα αυτό αποδείχτηκε ανεπαρκές, με αποτέλεσμα η Κατερίνη να πλημμυρίσει. Σαν σήμερα θυμάμαι, βράδυ δύο η ώρα, πήγα στη νομαρχία και είδα τη νομάρχη αγκαλιασμένη με ένα θερμαντικό σώμα να τρέμει, γιατί είχε μόλις γυρίσει απ’ έξω και έκανε πολύ κρύο. Τη ρώτησα αν ήταν διατεθειμένη να κάνουμε μια αυτοψία ακόμη, προκειμένου να διαπιστώσουμε τις κατευθύνσεις και τον όγκο των υδάτων και τον λόγο απ’ όπου προερχόταν το κακό. Γυρίσαμε πίσω στις 5 το πρωί. Ημασταν κουρασμένοι. Ημασταν απογοητευμένοι.

Δευτέρα πρωί πληροφορήθηκα από το τηλέφωνο ότι θα ερχόταν επειγόντως στην Κατερίνη ο μόλις πέντε ημερών υπουργός Δημοσίων Εργων Ακης Τσοχατζόπουλος. Πράγματι, συναντηθήκαμε και αφού τον ενημερώσαμε για την κατάσταση έφυγε για την Αθήνα. Πέντε ημέρες μετά, με έκπληξη και ευχαρίστηση μάθαμε ότι με δική του υπουργική απόφαση εγκρίθηκε το ποσό του 1.000.000.000 δραχμών για τις αντιπλημμυρικές ανάγκες του νομού μας. Με ανοιχτά τα φτερά μας, σε μικρό χρονικό διάστημα, συντάξαμε τις μελέτες, πήραμε την έγκριση και δημοπρατήσαμε το πρώτο μεγάλο έργο, την κατασκευή της βόρειας περιφερειακής τάφρου με πέντε γέφυρες και μήκος 11 χλμ. Η τάφρος αυτή θωράκισε έκτοτε την Κατερίνη από τις συχνές πλημμυρικές εξάρσεις και απέβη σωτήριος για την πόλη μας. Το κόστος του έργου αυτού ήταν 110.000.000 δρχ. Με τα υπόλοιπα χρήματα, κατά τη διάρκεια των επόμενων επτά ετών διευθετήθηκαν διάφορα ρέματα, κατασκευάστηκαν προστατευτικοί τοίχοι από ειδικά υλικά και θωρακίσαμε μεγάλο αριθμό ρεμάτων στα πιο ευαίσθητα σημεία τους με μικρά ή μεγάλα έργα. Η ενέργεια αυτή του κ. Τσοχατζόπουλου να διαθέσει τόσο γρήγορα ένα μεγάλο ποσό βοήθησε να ισχυροποιηθεί σημαντικά η αντιπλημμυρική δυνατότητα του νομού Πιερίας.

Είμαι από το 2003 συνταξιούχος, 82 ετών σήμερα, ποτέ δεν ήμουν ενταγμένος στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, δεν ξέχασα όμως την πράξη αυτή του κ. Τσοχατζόπουλου και, παρά τα όσα δυσάρεστα επακολούθησαν με δική του ευθύνη στον βίο του, θεώρησα χρέος μου να την υπενθυμίσω σε αυτή την άσχημη χρονική στιγμή για την πατρίδα μας.  Τέλος, θα ήθελα να πω ότι η πλήρης αντιπλημμυρική προστασία της Ελλάδας δεν μπορεί να προχωρήσει αν πρώτα η χώρα δεν αποκτήσει αυτό που τόσα χρόνια δεν θέλησε –όχι δεν μπόρεσε– να έχει, δηλαδή εθνικό κτηματολόγιο.

Γεωργιος Τσακμαλης, Προϊστάμενος Δημ. Εργων την περίοδο εκείνη, απόφοιτος Technische Universität Berlin

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή