Ο Στρατοκλής έσερνε τον χορό δημαγωγών

Ο Στρατοκλής έσερνε τον χορό δημαγωγών

Κύριε διευθυντά

Δημαγωγοί υπήρχαν από τα αρχαία χρόνια και μάλιστα, σε κάθε κράτος μικρό ή μεγάλο, αλλά και σε αυτοκρατορίες. Ενας από τους πιο γνωστούς δημαγωγούς ήταν, στην αρχαιότητα, ο Αθηναίος Στρατοκλής. Αυθεντία στο είδος του. Οταν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στη στεριά και τη θάλασσα, μεταξύ των Αθηναίων και των συμμάχων τους, εναντίον των Μακεδόνων –περίπου το 322 π.Χ.– ο Στρατοκλής συνόδευε σαν φίλος, σαν ειδικός και σαν προστάτης τους Αθηναίους και τον στόλο τους. Δυστυχώς για τους Αθηναίους στη ναυμαχία με τους Μακεδόνες η επιθυμητή νίκη τους χάθηκε. Το πεζικό των Αθηναίων κατατροπώθηκε, ενώ το ναυτικό τους έχασε δεκάδες πολεμικά πλοία. Τότε ακριβώς ο δημαγωγός Στρατοκλής «σοφίστηκε» τη δράση του. Εβαλε δάφνινο στεφάνι στο κεφάλι του, ντύθηκε κατάλληλα, πέρασε από την περιοχή του Κεραμεικού κρυφά, έφθασε στην Αθήνα, φωνάζοντας και τραγουδώντας χαρούμενα, ότι οι Αθηναίοι κέρδισαν τους Μακεδόνες, σχεδόν εύκολα. Τότε ο λαός άρχισε τα γλέντια, τους χορούς, τα πανηγύρια και τις θυσίες των ζώων, περίπου δύο ημέρες.

Οταν όμως άρχισαν να έρχονται οι τραυματίες μαζί με τις σορούς, κατάλαβαν ότι είχαν γελαστεί από τον επιδέξιο δημαγωγό, τον Στρατοκλή. Αρχισαν να τον κυνηγούν με σκοπό να τον κακοποιήσουν.

Αυτός όμως ψύχραιμος και αναιδέστατος, τους κορόιδευε με χίλιους δυο τρόπους. Αυτός ήταν ο διαβόητος δημαγωγός Στρατοκλής.Μήπως και σήμερα δεν έχει η πατρίδα μας Στρατοκλήδες; Και βέβαια έχει, αλλά είναι αόρατοι και επιστήμονες στο είδος τους Μήπως πολλά ΜΜΕ και αρκετοί δημοσιογράφοι τους δεν είναι Στρατοκλήδες; Μήπως πολλοί δημαγωγοί πατριώτες μας δεν συνεργάζονται με ξένους για χίλιες δυο σκοπιμότητες εις βάρος της πατρίδας μας; Αλήθεια, τι κρίμα.

Σ. Ι. Βαρωσης, Επιχειρηματίας, Θεσσαλονίκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή