Αποβάθρες μετρό και «φραπεδιάρηδες»

Αποβάθρες μετρό και «φραπεδιάρηδες»

Κύριε διευθυντά

Η «Καθημερινή» φιλοξένησε στις 4 Μαΐου 2019 επιστολή μου για τους λαθρεπιβάτες σε μετρό και λεωφορεία. Η διοίκηση αντέδρασε άμεσα. Πώς; Οχι με το να επιβάλει ελέγχους. Αυτό θα ήταν αντίθετο με το λαϊκό αίσθημα μιας φιλολαϊκής κυβερνήσεως. Προτίμησε να ελαττώσει τον χρόνο διόδου από τις μπάρες. Αποτέλεσμα είναι αυτές να κλείνουν άμεσα και να χτυπούν τους διερχομένους. Πολλοί αντιδρούν καθόλου κόσμια, εκστομίζοντας τις γνωστές φράσεις στα… γαλλικά.

Εχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που άλλαξε η φιλολαϊκή διοίκηση, αλλά εγώ ο φορολογούμενος που πληρώνει τις ζημίες των ΔΕΚΟ δεν έχω δει κανένα μέτρο που να θεραπεύει  τη μάστιγα της λαθρεπιβίβασης.

Μία και μοναδική φορά είδα δύο κυρίες με ένα μηχάνημα να κάνουν έλεγχο λίγο πριν από την έξοδο των επιβατών. Πότε επιτέλους η διοίκηση των ΜΜΜ θα δουλέψει υπεύθυνα. Τι περιμένουν οι υπεύθυνοι: Μια μήνυση πολιτών που να τους κατηγορεί για απιστία;

Μιας και μιλάμε για το μετρό, να αναφερθώ και σε ένα άλλο θέμα: Με την παλιά διοίκηση άκουγες πού και πού από το μεγάφωνο να υπενθυμίζει ότι στους χώρους του μετρό  απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητών και ποτών. Οχι ότι αυτό το σεβόταν κανείς. Τα φραπεδάκια ήταν καθημερινό φαινόμενο.

Τους τελευταίους τρεις μήνες δεν το ξανάκουσα. Μήπως άλλαξε ο κανονισμός ή μήπως έχουν χαλαρώσει ακόμη τα πράγματα. Στο κάτω κάτω μια απόλαυση είναι και αυτή. Γιατί να τη στερήσουμε στους νέους που εργάζονται σκληρά. Υστερα είναι και τόσοι οι μαγαζάτορες που κάτι βγάζουν και αυτοί στους δύσκολους χρόνους που ζούμε.

Εν πάση περιπτώσει, κάποτε θα συνέβαινε και αυτό: Σήμερα στη γραμμή 2 μια νεαρή παραπάτησε και έλουσε με τον καφέ της έναν καλοντυμένο κύριο. Η κοπελιά ζητούσε συγγνώμη, παρ’ ολίγον να βάλει τα κλάματα. Απόλαυσα ψυχραιμία. Ο κύριος τής είπε απλώς: «Γνωρίζετε, δεσποινίς, ότι το να φέρνετε καφέδες στο μετρό απαγορεύεται;». Η κοπέλα δεν απάντησε. Εξακολουθούσε να ζητάει συγγνώμη.

Ο κύριος σηκώθηκε, δεν είπε τίποτε, περπάτησε αγέρωχος και ψύχραιμος και κατέβηκε στην πρώτη στάση. Μάλλον θα γύριζε σπίτι του να αλλάξει.

Τελικά, τι ισχύει; Επιτρέπονται τα φραπεδάκια στο μετρό, ναι ή όχι; Και αν όχι, ποιος θα έχει το θάρρος να σηκώσει το μέγα πολιτικό κόστος της τηρήσεως των κανονισμών;

Δρ Δημητριος Γ. Καστρινακης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή