Η κλιματική αλλαγή και περί πανδημίας

Η κλιματική αλλαγή και περί πανδημίας

Κύριε διευθυντά

Ο κορωνοϊός πέρασε για πρώτη φορά σε ανθρώπους μέσω της πώλησης παγκολίνων σε υπαίθρια αγορά ζώων, που όμως είναι παράνομες και το κομμουνιστικό καθεστώς έπρεπε να τις είχε κλείσει εδώ και χρόνια.

Οι διατροφικές συνήθειες των Κινέζων αποτελούν υγειονομική βόμβα για τον πλανήτη. Παράλληλα η συστηματική καταστροφή βιοτόπων καθιστά όλη την ανθρωπότητα ευάλωτη σε μέχρι χθες άγνωστες επιδημίες ή και πανδημίες. Ετσι ο COVID-19 αναμένεται να έχει πλούσιο μέλλον, καθώς τα τροπικά δάση αποψιλώνονται και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή οι επιστήμονες φοβούνται ότι θα προκύψουν νέες πανδημίες.

Στο Βόρνεο, όπου η καταστροφή των δασών ήταν τεράστια, ένας ιός που εντοπιζόταν σε πιθήκους, κατάφερε να περάσει στον άνθρωπο. Ο ιός HIV, ο Εμπολα, ο Ζίκα, του Δυτικού Νείλου, ο SARS σε ποσοστό 60% προέρχονται από ζώα. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν, π.χ., οι νυχτερίδες που τρέφονται με φρούτα αναγκάζονται να φύγουν από τον αποψιλωμένο βιότοπό τους, να φτάνουν μέχρι τη φάρμα, και να αφήνουν το σάλιο τους στο καρποφόρο δέντρο μας για να μολυνθούμε και εμείς στη συνέχεια από τον μεταλλαγμένο ιό τους.

Επίσης, η εκπομπή ρύπων ενοχοποιείται για την κλιματική αλλαγή κατά 25%. Η τελευταία προκαλεί 4,5 εκατ. θανάτους κάθε χρόνο. Η κρίση θα είχε περιοριστεί στα όρια της Κίνας εάν α) οι τοπικές αρχές στη Γουχάν δεν είχαν αμφισβητήσει τις αναφορές και προπηλακίσει τους γιατρούς που τις έφεραν στο φως και β) είχε κλείσει τα σύνορά της (αεροδρόμια κ.λπ.) από την πρώτη κιόλας ημέρα. Γιατί να εκτίθεται σε κινδύνους η ανεκτίμητη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων με δεκάδες χιλιάδες θύματα και να υποφέρει ολόκληρη η υφήλιος από τις πιο πάνω εγκληματικές παραλείψεις;

Γεωργιος Τρανταλίδης, Δικηγόρος, Πειραιάς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή