Η λόγια Σοφία Τρικούπη και η αντιπαράθεση

Η λόγια Σοφία Τρικούπη και η αντιπαράθεση

Κύριε διευθυντά

Αλγεινή εντύπωση μου προξένησε το κείμενο της κυρίας Ελλης Δρούλια, διευθύντριας της Βιβλιοθήκης της Βουλής («Η Καθημερινή», 27/5/20, «Το χειρόγραφο της Σοφίας Τρικούπη»), σχετικό με την επιστολή του διακεκριμένου φιλολόγου Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου.

Η επιστολογράφος επανέρχεται, με ανοίκειο τρόπο και ανακριβείς πληροφορίες, σε ένα θέμα που είχε προκύψει, προ διετίας, με αφορμή την έκδοση του εντύπου της Σοφίας Τρικούπη, «Ο παπαγάλλος μου»: Η έκδοση αυτή μου είχε προκαλέσει οδυνηρή έκπληξη (Βλ. «Η Καθημερινή», 6, 18, 25/8/18), γιατί στο κείμενο υπήρχαν 183 λάθη ορθογραφικά και συντακτικά, καθώς και αμέτρητα λάθη στίξης –το έντυπο είναι διαθέσιμο–, για τα οποία είχα κάνει εκτενή αναφορά στα φύλλα της έγκριτης εφημερίδας σας και δεν θα ήθελα να επαναλάβω την ίδια επιχειρηματολογία στον φιλόξενο χώρο σας.

Παράλληλα, στην επιστολή της η κυρία Δρούλια προβάλλει, ετεροχρονισμένα, ανίσχυρες αιτιολογίες, διατεινόμενη ότι ουδέποτε προσήλθα στη Βιβλιοθήκη της Βουλής (για ποιο λόγο;)· ο ίδιος όμως, επιχείρησα, επί τρίμηνον, να συναντήσω τον γραμματέα της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Αθανασίου, αλλά οι προσπάθειές μου απέβησαν άκαρπες.

Εν κατακλείδι εξακολουθώ να πιστεύω ότι το συγκεκριμένο έντυπο –που βρίθει ποικίλων γλωσσικών σφαλμάτων και που δεν ήταν δυνατόν να γραφεί από τη Σοφία Τρικούπη, λόγια γυναίκα, με ευρύτατη μόρφωση και σπινθηροβόλο πνεύμα– προσβάλλει βάναυσα το γλωσσικό αίσθημα όλων και, επιπροσθέτως, εκθέτει ανεπανόρθωτα τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, η οποία διακρίνεται για τις εξαιρετικές και άκρως επιμελημένες εκδόσεις της.

Αναστασιος Αγγ. Στεφος, δ.φ., Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή