Η ταυτότητα των Ελλήνων

Κύριε διευθυντά

Κομβική ημέρα για το έθνος μας η 25η Μαρτίου. Ενδοξη ημέρα εθνικής παλιγγενεσίας. Ημέρα ρίγους και τιμής για αυτούς που διαχρονικά μάχονται υπέρ των υψίστων ιδανικών της ελευθερίας, είτε εθνικής είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής. Ημέρα περηφάνιας. Περηφάνιας που ανήκουμε σε μια πατρίδα που έχει μοχθήσει και έχει βασανιστεί πολλάκις, αλλά ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Που αψηφώντας τους κινδύνους μάχεται για το δίκαιο.

Αυτή η επέτειος παραδόξως, αντί να μας ενώνει, πολλές φορές μας διχάζει. Μας διχάζει για το αν αυτοί που υμνούν τους ήρωες του 1821 είναι πραγματικοί Ελληνες ή όχι. Ομως, ποιος πραγματικά είναι ο Ελληνας; Είναι αυτός που κατάγεται από την Ελλάδα, είναι χριστιανός Ορθόδοξος, εκφράζεται στην ελληνική γλώσσα και διαθέτει τα «ελληνικά» εξωτερικά χαρακτηριστικά; Πολλοί θεωρούν ότι αυτός είναι ο γνήσιος Ελληνας και κατά συνέπεια απόγονος και συνεχιστής των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Ομως, ας αναλογισθούμε ποια πραγματικά χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει κάποιος για να χαρακτηρίζεται Ελληνας. Σίγουρα πάντως αυτό δεν έχει να κάνει με το αν κάποιος θεωρείται Ελληνας στα χαρτιά. Ελληνας είναι αυτός που αρχικά σέβεται την πολιτεία στην οποία ανήκει. Αυτός που σέβεται τη διαφορετικότητα των άλλων, που συμπονάει τους συνανθρώπους του. Αυτός που πρεσβεύει τα αρχαιοελληνικά ιδανικά και τις αξίες, που σέβεται τις υπόλοιπες εθνικότητες και ταυτόχρονα αγαπά το έθνος του. Που ακόμη και αν κατάγεται από μια άλλη χώρα, και συνεπώς δεν γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα, θα στείλει τα παιδιά του στο ελληνικό σχολείο και θα είναι ευγνώμων που το ελληνικό κράτος του παρέχει δωρεάν εκπαίδευση. Αυτός, που στην παρέλαση θα κρατήσει την ελληνική σημαία άσχετα με το αν κατάγεται από αυτήν την πατρίδα και θα την κρατήσει με δέος, περηφάνια και με ευγνωμοσύνη. Αδιαμφισβήτητα, ένας λαός ορίζει την εθνική του ταυτότητα αναζητώντας τις καταβολές του και με βάση τον ιστό των κοινών χαρακτηριστικών που διαθέτει. Αυτά όμως δεν είναι πάντοτε τα χαρακτηριστικά για τον προσδιορισμό της εθνικής ταυτότητας. Δεν μπορείς να είσαι ρατσιστής και να θεωρείς τον εαυτό σου απόγονο του Σωκράτη, ούτε να είσαι μισαλλόδοξος και να θεωρείσαι απόγονος του Κλεισθένη και του Περικλή.

Η Ελλάδα έχει περιέλθει σε μία δυσχερέστατη φάση. Δεν είναι ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η τελευταία φορά. Οι Ελληνες που ήταν υπό τον οθωμανικό ζυγό επί αιώνες, αδιαμφισβήτητα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Ομως δεν λύγισαν και με ομόνοια, παραμερίζοντας ο καθένας το ιδιωτικό του όφελος, αγωνίστηκαν υπέρ της ελευθερίας, υπέρ του υπέρτατου αγαθού της ελευθερίας της πατρίδας. Ετσι και τώρα, οι Ελληνες πρέπει να προπορευτούν με ενότητα, παρά τις συμπληγάδες. «Αν οι Ελληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας», είχε πει κάποτε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Μόρφωση αποκτήσαμε, ενότητα πότε;

Ιωαννης Πρωτοπαπας, Ελλην της Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή