Για τον Νόμο περί διαβατηρίων του ’22

Για τον Νόμο περί διαβατηρίων του ’22

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή επιστολές που δημοσιεύθηκαν στην έγκριτο εφημερίδα σας, επιθυμώ να προσθέσω τις παρακάτω πληροφορίες. Το πρώτο και κύριο άρθρο του Νόμου ορίζει: «Απαγορεύεται η εν Ελλάδι αποβίβασις προσώπων ομαδόν αφικνουμένων εκ της αλλοδαπής, εφόσον δεν είναι εφοδιασμένοι διά διαβατηρίων…». Ο Νόμος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 16-18 Ιουλίου 1922. Ψηφίστηκε ομόφωνα στις 9-11 Ιουνίου 1922, εποχή που δεν υπήρχε θέμα άφιξης ομάδων προσφύγων. Συντάχθηκε ακόμη νωρίτερα. Πάντως, ο Νόμος δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί, επειδή δεν εκδόθηκαν διατάγματα με οδηγίες προς τις αρχές. Ετσι έμεινε κενό γράμμα.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1922, ενώ η κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης ναύλωνε πλοία για να παραλάβουν τους πρόσφυγες, διανεμήθηκε στην προκυμαία της Σμύρνης ψευδεπίγραφη προκήρυξη. Περιείχε το κείμενο του Νόμου με τον παραπλανητικό τίτλο «Βασιλικόν Διάταγμα» και επικεφαλίδα, εκείνην της «Εφημερίδος της Κυβερνήσεως» σε πιστό αντίγραφο. Παράλληλα διαδόθηκε το αποτρόπαιο σύνθημα: «Αφού δεν έχετε διαβατήρια, δεν θα επιτρέψουν να αποβιβαστείτε στην Ελλάδα». Οπως είναι γνωστό, οι Μικρασιάτες αποβιβάστηκαν στην Ελλάδα χωρίς εμπόδια και το θέμα ξεχάσθηκε. Είναι κρίμα να δαπανούμε τον χρόνο μας για να ασχολούμαστε με κάτι που δεν υπήρξε.

Στις 18 Νοεμβρίου 2008, η ψευδεπίγραφη προκήρυξη νεκραναστήθηκε. Παρουσιάστηκε στα μέσα ενημέρωσης με συκοφαντικές ρητορείες εναντίον των αδικοσκοτωμένων το 1922 κορυφαίων πολιτικών. Ηταν η εποχή κατά την οποία ο Αρειος Πάγος ετοίμαζε την απόφαση που τους δικαίωνε. Η ψευδεπίγραφη προκήρυξη εξακολουθεί να σείεται ως σημαία πολέμου σπίλωσης της μνήμης τους. 

Μικης Πρωτοπαπαδακης, Πρώην βουλευτής και υπουργός (άλλης εποχής)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή