Η καλλονή Σύμη και ο εστιάτωρ

Η καλλονή Σύμη και ο εστιάτωρ

Κύριε διευθυντά

Ας φανταστούμε το Μνημείο του Aγνώστου Στρατιώτη στην Αθήνα και επιτήδειους εστιάτορες που αντιμέτωποι με την αιχμή της κίνησης μεσούντος του Αυγούστου επεκτείνονται με τραπέζια σε ανοικτούς χώρους όπου βρίσκονται. Και γιατί όχι μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη;

Ας φανταστούμε επίσης και τον Δήμο Αθηναίων να συνεπικουρεί στη χρήση του χώρου επιτρέποντας επέκταση ανάμεσα στους δύο Εύζωνες. Σουρεαλιστικό και αδιανόητο, αλλά δυστυχώς ένα τέτοιο άθλιο σενάριο έγινε πραγματικότητα φέτος στη Σύμη.

H Δωδεκάνησος είναι η τελευταία σπιθαμή που προσαρτήθηκε στην Ελλάδα, μόλις το 1947. Η ερήμωση της Σύμης που είχε ήδη αρχίσει από την εποχή της παρακμής της σπογγαλιείας συνεχίστηκε, όπως εύγλωττα διηγείται η «Αστραδενή» της Ευγενίας Φακίνου, μέχρι την ελληνοτουρκική κρίση του 1974. Τότε άρχισε μια μεγάλη ανάκαμψη, κατά κύριο λόγω εξαιτίας ημερήσιων εκδρομών με τουρίστες από τη Ρόδο, που τα προηγούμενα χρόνια πήγαιναν στη γειτονική Τουρκία. Παράλληλα, ο οικισμός της Σύμης κηρύχθηκε προστατευόμενος, λόγω της απαράμιλλης αρχιτεκτονικής ομορφιάς του, και σιγά σιγά έγινε πόλος έλξης, αρχικά για Ιταλούς και Γάλλους αλλά στην συνέχεια και από Ελληνες.

Με την καλπάζουσα βελτίωση των συγκοινωνιών και την εντυπωσιακή άνοδο της ποιότητας των υπηρεσιών και την ποικιλία των προϊόντων στα μαγαζιά της είναι ασυναγώνιστη για τον επισκέπτη που ψάχνει κάτι διαφορετικό από τη βαβούρα και γκλαμουριά των γνωστότερων νησιών.

Ο Γυαλός της Σύμης, ένα από τα πιο όμορφα λιμάνια της Μεσογείου, δεν έμεινε απαρατήρητος από πλήθος ιδιόκτητων σκαφών αναψυχής παρ’ όλη την ανυπαρξία επίσημης μαρίνας. Σήμερα το λιμάνι της σφύζει από όλο και πιο μεγάλα σκάφη, τα πιο πολλά με τουρκική σημαία.

Ετσι, λοιπόν, στην αιχμή του Αυγούστου ευφυής εστιάτωρ επεκτάθηκε μπροστά στο Μνημείο της Ενσωμάτωσης στη Σύμη, ένα πανέμορφο χώρο που κοσμείται από αντίγραφο, λαξευμένο στον βράχο, του Αναγλύφου της Τριήρους από την Ακρόπολη της Λίνδου. Πού είναι οι τοπικές και πολεοδομικές αρχές;

Γιαννης Μ. Ιωαννιδης, Καθηγητής Οικονομικών, Εδρα Neubauer, Πανεπιστήμιο Tufts

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή