Να γίνουν ταινίες για τους φιλέλληνες

Να γίνουν ταινίες για τους φιλέλληνες

Κύριε διευθυντά

Την Κυριακή 2 Ιουνίου διάβασα στην «Καθημερινή» δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα ρεπορτάζ, σχετικά με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, που με έβαλαν σε σκέψεις για τις δυνατότητες προβολής της σύγχρονης Ελλάδος. Η κ. Πουρνάρα περιγράφει τον κόσμο της ελληνικής αρχαιότητος στο Παιδικό Μουσείο της Ινδιανάπολης των ΗΠΑ, όπου η ελληνική μυθολογία διδάσκεται, με πρωτότυπο τρόπο, σε έναν χώρο 800 τ.μ. Η κ. Φωτιάδη παρουσιάζει την προσπάθεια της Ελληνοαμερικανίδος κ. Χάρισον, για τη γνωριμία Αμερικανών εκπαιδευτικών με την Ελλάδα, με τον τίτλο «Διδάσκοντας δασκάλους να διδάσκουν Σωκράτη».

Πώς θα μπορούσαμε και εμείς στην Ελλάδα να συμβάλουμε στην ανάδειξη του πολιτισμού μας; Σκέφτηκα ότι ο καλύτερος τρόπος θα ήταν ένας έμμεσος τρόπος, τιμώντας τους απανταχού φιλέλληνες, με εορτές και κινηματογραφικές ταινίες διεθνούς προβολής, σχετικά με τη ζωή των φιλελλήνων και την έμπρακτη αγάπη τους για την Ελλάδα. Θα μπορούσαν να δοθούν μηνύματα που αποτυπώνονται στο υποσυνείδητο, ώστε η Ελλάδα να αναδειχθεί σε πνευματικό κέντρο, όχι απλά τουριστικό. Ο λόρδος Βύρων για παράδειγμα, ποιητής και φιλόσοφος, συγκίνησε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Κληρονόμησε τον παππού του και έδωσε την περιουσία του για την Ελλάδα. Οταν έφθασε στο Μεσολόγγι, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό, αναπτερώνοντας το ηθικό του υπόδουλου λαού, φέρνοντας όπλα και προμήθειες.

Οι περισσότεροι Βρετανοί πολιτικοί ήσαν αντίθετοι με τις πρωτοβουλίες του Βύρωνα, προτιμούσαν καλές σχέσεις με τους Οθωμανούς, ενώ εξαίρεση αποτελούσαν οι φιλέλληνες Κάνινγκ και Γλάδστων.

Ο Σλήμαν, νέο παιδί, εργαζόταν σε μπακάλικο στο Βερολίνο, και τα βράδια, στον ίδιο τόπο με ένα κερί, μελετούσε την «Ιλιάδα», λέξη προς λέξη, θαυμάζοντας τις περιγραφές του Ομήρου, και τελικά επείσθη ότι ο Ομηρος εξιστορούσε γεγονότα.

Εργαζόμενος σκληρά, απέκτησε περιουσία που διέθεσε για τις ανασκαφές στους τόπους που αναφέρει ο Ομηρος – Τροία, Μυκήνες. Εν τω μεταξύ, οι πτυχιούχοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι τον εχλεύαζαν, συμβουλεύοντάς τον να διαθέσει αλλού την περιουσία του.

Το θαύμα έγινε όταν στις ανασκαφές στην Τροία φάνηκαν επτά στρωματώσεις κτιριακών δομών και πλήθος αντικειμένων, αναδεικνύοντας τον Σλήμαν σε μέγιστο αρχαιολόγο. Τα σενάρια υπάρχουν για τη ζωή του Βύρωνα ή του Σλήμαν και τόσων άλλων. Δεν θα μπορούσαν να γυριστούν οι αντίστοιχες κινηματογραφικές ταινίες, στα ελληνικά, αγγλικά ή γερμανικά; Το 2021 θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 και πιστεύω ότι είναι ευκαιρία να τιμήσουμε τους φιλέλληνες, προβάλλοντας την Ελλάδα. Το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να πρωτοστατήσει σε όλες τις εκδηλώσεις, βραβεύοντας τις καλύτερες ταινίες, μελέτες και βιογραφίες των φιλελλήνων.

Ο ελληνολάτρης Γκαίτε είπε μεταξύ άλλων πως «ό,τι είναι τα μάτια για τον άνθρωπο, είναι η Ελλάς για την ανθρωπότητα». Εμείς πρέπει να το αποδείξουμε.

Ηρακλης Αργυροπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή