Ο θεσμός του ΠτΔ και τα όρια του χιούμορ

Ο θεσμός του ΠτΔ και τα όρια του χιούμορ

Κύριε διευθυντά

Εμείς, οι αναγνώστες σου, απολαμβάνουμε πραγματικά την ευρηματικότητα και το λεπτό χιούμορ των εκλεκτών σκιτσογράφων συνεργατών σας.

Ομως παντού πρέπει να υπάρχει ένα όριο ή, κατά την κρατούσα ορολογία, μια κόκκινη γραμμή.

Στα φοιτητικά μας χρόνια μάθαμε ότι στη δημοκρατία πρωτεύουσα θέση κατέχει ο καθολικός σεβασμός των θεσμών. Εκεί λοιπόν νομίζω ότι έχουν ξεπεραστεί τα ανεκτά όρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο συνταγματικός νομοθέτης δεν προβλέπει εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό για να μην «τον ανεβάσει στο μπαλκόνι» των προεκλογικών συγκεντρώσεων, προστατεύοντας έτσι τον θεσμό.

Πρόσφατες γελοιογραφίες των εκλεκτών, επαναλαμβάνω, συνεργατών σας θίγουν νομίζω καίρια το κύρος του πολιτειακού θεσμού. Θεωρώ ότι το «στραβάδια απολύομαι», ή κάπως έτσι, δεν είχε καμιά θέση σε εφημερίδα του κύρους της «Καθημερινής». Αυτό δε καθίσταται ακόμη πιο άκομψο όταν αναφέρεται σε έναν άψογο κατά πάντα παράγοντα, ο οποίος, όπως έχει αποδείξει κατά τη μέχρι τώρα θητεία του, δεν αντλεί, αλλά προσδίδει, κύρος στον θεσμό που με τόση επιτυχία διακονεί. Υπάρχει ένα θέμα κλονισμού του κύρους του θεσμού με τη συνεχιζόμενη (κακώς, κάκιστα, κατ’ εμέ) παραφιλολογία σχετικά με τον υποψήφιο που θα προταθεί από την κυβέρνηση. Ας μην το συντηρούμε και το επιδεινώνουμε με τέτοιες δημοσιεύσεις. Για το καλό όχι του ιδίου του προσώπου, γιατί δεν έχει ανάγκη από προστασία, αλλά για το καλό του θεσμού και κατ’ επέκταση της πατρίδος μας.

Κωστας Διαμ. Χαρτοφυλης

Αντιναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.),

πολιτικός επιστήμων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή