Η φορολογία και το Αγιον Ορος

Η φορολογία και το Αγιον Ορος

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της εφημερίδας σας της 8-8-2017, ο αρθρογράφος σας κ. Μανδραβέλης θρηνεί γιατί θα πληρώσουν επιπλέον φόρους οι φορολογούμενοι, προκειμένου να αναπληρωθεί η απώλεια εσόδων του Δημοσίου, η οποία θα προκύψει εξαιτίας της απαλλαγής από τους φόρους της ακίνητης περιουσίας του Αγίου Ορους που ψήφισε η Βουλή. Ως πεπειραμένος όμως δημοσιογράφος, έπρεπε να αναφέρει και τα οφέλη για το Δημόσιο και τους φορολογούμενους, που θα προκύψουν από την υλική προσφορά του Αγίου Ορους προς την κοινωνία, πέραν της πνευματικής την οποία μερικοί δεν εκτιμούν.

Ως γνωστόν, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος, «3. Το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων». Την υποχρέωση αυτή του κράτους αναπληρώνει σε μέγιστο βαθμό η Εκκλησία με τις χιλιάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα που συντηρεί, με τα εκατομμύρια μερίδες φαγητού που προσφέρει στους απόρους, και με κάθε είδους δραστηριότητες που αναλαμβάνει σε όλους τους τομείς. Ειδικότερα για το Αγιον Ορος σημειώνω τις εξής προσφορές του: 1. Το πρότυπο ιατρείο που λειτουργεί σε μετόχιο του Αγίου Ορους στην Ορμύλια της Χαλκιδικής και παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικές ιατρικές εξετάσεις και ηθική βοήθεια σε όποιον ζητεί την αρωγή του. 2. Τις δεκάδες χιλιάδες φαγητού που προσφέρει δωρεάν στους επισκέπτες των Μονών. 3. Τη βοήθεια που παρέχει στους απόρους σε είδος και σε χρήμα, είτε απευθείας είτε μέσω της ενισχύσεως των κοινωφελών δραστηριοτήτων των Μητροπόλεων.

Για να είναι αντικειμενικός ο κ. Μανδραβέλης, πρέπει να υπολογίσει πόσα θα ξόδευε το κράτος για να συντηρεί τα ιδρύματα που συντηρεί τώρα η Εκκλησία, και μάλιστα στο επίπεδο που τώρα λειτουργούν, και πόσα θα ξόδευε για να θρέψει τους απόρους που καταφεύγουν τώρα στα συσσίτια των Ενοριών.

Πρέπει επίσης να συγκρίνει το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ιδρύματα της Εκκλησίας με το επίπεδο λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων και των δημοσίων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.

Είναι αδύνατον να αναφερθεί σε μια επιστολή η όλη κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας, αλλά ο κ. Μανδραβέλης θα βρει άφθονες σχετικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο, αλλά και ως δημοσιογράφος μπορεί να πάρει μια συνέντευξη από εκπρόσωπο της Εκκλησίας, αλλά και οποιονδήποτε περιθαλπόμενο στα εκκλησιαστικά ιδρύματα ή σιτιζόμενο από τις Ενορίες και να σχηματίσει μια αντικειμενική εικόνα του θέματος και να μην παρουσιάζει μόνο την απώλεια δημοσίων εσόδων, αλλά να αναφέρει και τα οφέλη της κοινωνίας που προκύπτουν από τη διάθεση των ποσών που εξοικονομούνται από τη φοροαπαλλαγή.

Ευαγγελος Ανδριανος, Επίτιμος Αρεοπαγίτης, Καστόρειον Λακωνίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή