Περιουσιολόγιο και ανοησίες (τους)

Περιουσιολόγιο και ανοησίες (τους)

Κύριε διευθυντά

Οπως  πληροφορηθήκαμε  εντός της ανοίξεως, «που τα λουλούδια ανθίζουν και βγάζει η γη χορτάρι», θα ανθίσει και το πολυδιαφημισμένο περιουσιολόγιο μέσω του οποίου η κυβέρνηση διατείνεται ότι θα ελέγξει και, επομένως, θα πατάξει τη φοροδιαφυγή. Εξ όσων λέγονται στο σχετικό έντυπο όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως δηλουμένων εισοδημάτων (δηλαδή περί τα 8,5 εκατομμύρια) θα δηλώσουν άπασα την κινητή και ακίνητη περιουσία τους.Βεβαίως επ’ αυτού το κράτος έχει ήδη πλήρη στοιχεία για:

α. Πάσης φύσεως ακίνητα, δεδομένου ότι αυτά δηλούνται υποχρεωτικά στο Ε9.

β. Πάσης φύσεως τραπεζικές καταθέσεις, μέσω τραπεζών.

γ. Αυτοκίνητα από τα αρχεία του υπουργείου Συγκοινωνιών.

δ. Πάσης φύσεως πλωτά μέσα, από τη δήλωση Ε1.

Αρα απομένουν προς δήλωση:

α. Μετρητά τα οποία έχει κάποιος στο σπίτι του ή σε κάποια θυρίδα, τα οποία φυσικά δεν θα δηλώσει διότι διαφορετικά θα τα είχε στην τράπεζα και όχι στο σπίτι του ή σε θυρίδα.

β. Πίνακες μεγάλης αξίας τους οποίους δεν θα δηλώσει ώστε να μη γίνει γνωστή η ύπαρξή τους. Αλλωστε και σε περίπτωση μεταβιβάσεώς τους (πώληση,δωρεά κτλ.) αυτή θα γίνει «χέρι με χέρι» όπως μέχρι σήμερα.

γ. Ράβδοι χρυσού ή άλλα αντικείμενα μεγάλης αξίας και τιμαλφή. Εάν μεν είναι προϊόντα αγορασθέντα με χρήματα  νόμιμα αποκτηθέντα, πιθανώς να τα δηλώσει, εάν όμως είναι από χρήματα προϊόντα εγκλήματος (φοροδιαφυγή, μίζες, τοκογλυφία, κτλ.), φυσικά δεν θα τα δηλώσει, όπως δεν είχε, προφανώς, δηλώσει και την προέλευση των χρημάτων.

Επομένως το μοναδικό ίσως αποτέλεσμα θα είναι η ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών, με αντίστοιχο φόρτο εργασίας και εισπράξεων των φοροτεχνικών.

Κατόπιν των προαναφερθέντων το ερώτημα είναι: Γιατί εφαρμόζεται το περιουσιολόγιο; Οι απαντήσεις που μπορεί να δοθούν πολλές και διάφορες. Οπως π.χ. ότι το κράτος θα επιβάλει και κάποιον νέο φόρο/ χαράτσι στους δηλούντας περιουσιακά στοιχεία αξίας πάνω από κάποιο ποσό, ή ότι πρόκειται περί ενός μέτρου εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, ή τέλος αποτέλεσμα της σκέψης κάποιου ανεγκέφαλου  εγκεφάλου.

Παναγιωτης Μουστακας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή