Η Σαντορίνη του Μακέιμπ

Κύριε διευθυντά

Από τα ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS της 26/1/20 πληροφορηθήκαμε ότι με πρωτοβουλία του γενικού προξένου μας στη Βοστώνη και μετά το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού πολιτογραφήθηκε Ελληνας ο σπουδαίος Αμερικανός φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ.

Ομως ο κ. Μακέιμπ, σύμφωνα με  αρκετά παλαιότερη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» (δυστυχώς δεν έχω διαθέσιμα τα ακριβή στοιχεία της), ένιωθε Ελληνας από πολλά πολλά χρόνια πριν, όπως ομολογεί – με τα δικά του λόγια: «Είχα τόσο ριζωμένη ελληνική ψυχική σύνδεση, ώστε να νιώθω Ελληνας που γεννήθηκε αλλού».

Στην ίδια συνέντευξη μας διηγείται και μια συγκινητική ανάμνησή του από τη Σαντορίνη, την οποία επισκέφθηκε το 1963. Μια ιστορία ανυστερόβουλης, εκ του υστερήματος, γενναιοδωρίας φιλοξενούντος προς φιλοξενούμενους, τους οποίους δεν θα ξανασυναντούσε ποτέ.

Αντιγράφω: «Οσες μέρες μείναμε εκεί, τρώγαμε πρωί-βράδυ στη μοναδική ταβέρνα του νησιού, στον Λουκά στα Φηρά. Ηταν ένας πρόσχαρος, φτωχός άνθρωπος. Μετά από κάθε γεύμα πηγαίναμε να πληρώσουμε τον λογαριασμό για την παρέα μας, που ήταν συνολικά πέντε άτομα. Μας έλεγε πάντα “αύριο”. Την τελευταία μέρα πια, όταν πήγα να κλείσω τον λογαριασμό, αρνήθηκε να πάρει χρήματα και μου είπε με τις λιγοστές ξένες λέξεις που ήξερε: “σουβενίρ”. Ηθελε να φύγουμε από το νησί και να τον θυμόμαστε. Και η αλήθεια είναι ότι τον θυμάμαι ακόμα…».

Γιωργος Ι. Κωστουλας, Βούλα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή