Ο βεγκανισμός είναι τρόπος ζωής

Ο βεγκανισμός είναι τρόπος ζωής

Κύριε διευθυντά

Με λύπη μας διαβάσαμε στην έγκριτη «Καθημερινή» άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 15/2 υπό τον τίτλο «Ο παλιός είναι αλλιώς». Συγκεκριμένα, στο άρθρο αυτό του κ Κασιμάτη, ο αρθρογράφος, στην προσπάθειά του να διακωμωδήσει τις απόψεις του τραγουδιστή Moby, παίζει με την έννοια της λέξης «vegan», πιθανότατα εκμεταλλευόμενος την άγνοια μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου για το θέμα. Εν προκειμένω γράφει: «Ο Μόμπι δεν πίνει, δεν καπνίζει, δεν κάνει ναρκωτικά· είναι ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, είναι vegan (μορφή ψυχικής διαταραχής, στην οποία ο ασθενής δεν τρώει καθόλου ζωικά προϊόντα)…».

Ο σαρκασμός αυτός είναι άστοχος, ανεύθυνος και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί χιουμοριστικός. Με έναν τέτοιο χαρακτηρισμό ο αρθρογράφος καταλήγει να προσβάλλει τόσο τη vegan κοινότητα όσο και τα άτομα με ψυχικές διαταραχές. Θεωρούμε αδιανόητο να διατυπώνονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί τόσο εύκολα και να χρησιμοποιείται ως προσβολή κατά προσώπων (βέγκαν), καλυμμένη με «χιούμορ», ο όρος «ψυχική διαταραχή», ενισχύοντας έτσι το στίγμα και τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η προσβλητική χρήση του όρου σε μια μερίδα συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν ήδη πολλαπλά προβλήματα λόγω της (πραγματικής) ψυχικής ασθένειάς τους.

Ο βεγκανισμός είναι συνειδητός τρόπος ζωής, που αναγνωρίζει ότι τα άλλα ζώα, όπως και ο άνθρωπος, διαθέτουν αναφαίρετο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, στη ζωή και στην ελευθερία, και αποτελεί καθημερινή εφαρμογή της ιδέας ότι η εκμετάλλευση των αδυνάτων είναι ανήθικη και άρα ανεπίτρεπτη.

Ενωση των Βεγκαν

Σωματείο για την προώθηση του βεγκανισμού, Vegan Thessaloniki, 269 Life Greece, Φυτοφάγοι Θεσσαλίας, Humanimal, Χορτοφάγοι γονείς που μεγαλώνουν χορτοφάγα παιδιά, ΜΚΟ Psychanimal – ψυχολόγοι και άλλοι επιστήμονες υπέρ της προστασίας των ζώων, Vegan for Life Greece

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή