Θεόδωρος Βασιλάκης, σπουδαίος Ελληνας

Θεόδωρος Βασιλάκης, σπουδαίος Ελληνας

Κύριε διευθυντά

«Δεν επιθυμώ να κάνω κατάχρηση του χρόνου σας. Και δεν θα μακρηγορήσω. Υπήρξα πάντοτε εκ πεποιθήσεως και χαρακτήρα ολιγόλογος. Αλλωστε, μια επαγγελματική ζωή πενήντα χρόνων με έχει διδάξει να δρω όσο μπορώ περισσότερο και να μιλώ όσο γίνεται λιγότερο». Με αυτά τα λόγια ο Θόδωρος Βασιλάκης ευχαρίστησε τα μέλη του ΙΟΒΕ, κατά την απονομή της τιμητικής διάκρισης «Αριστείο ΙΟΒΕ» πριν από τρία χρόνια. Την αφιέρωσε στην οικογένειά του, την Εμμανουέλλα, σύντροφο στη ζωή και τη δουλειά, από το ξεκίνημά τους, τους δύο γιους τους, Ευτύχη και Γιώργο, που παρέλαβαν τη σκυτάλη, τους συνεργάτες και εργαζομένους των επιχειρήσεών του, τη δεύτερη οικογένειά του.

Ο προσφάτως εκλιπών Θόδωρος Βασιλάκης ήταν ένας σπάνιος συνδυασμός οραματιστή, ρομαντικού πατριώτη, ακαταπόνητου δημιουργού, υποδειγματικού εργοδότη. Τελειομανής, χαμηλών τόνων, με αρχές που υπηρέτησε με συνέπεια σε όλη του τη ζωή. Ξεροκέφαλος, «κεφαλάς», όπως τον πείραζε η Εμμανουέλλα, δηλαδή επίμονος στους στόχους του, χωρίς να λογαριάζει τις δυσκολίες και τα εμπόδια, που τελικά υπερνικούσε.

Οι αρετές του ενσωματώθηκαν στο κορυφαίο δημιούργημά του, την AEGEAN. Ξεκίνησε από το μηδέν και σε διάστημα ολίγων ετών πέτυχε να την αναδείξει σε σημαντικό παίκτη, στον πιο δύσκολο και ανταγωνιστικό τομέα της παγκόσμιας οικονομίας, να βραβεύεται για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει και να διαφημίζει διεθνώς την Ελλάδα και τις ομορφιές της.

Ο Θόδωρος Βασιλάκης ήταν σημαντικός γιατί απέδειξε ότι ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης μπορείς να έχεις οράματα και να τα πραγματοποιείς. Μπορείς να τα βάζεις με το εχθρικό στην υγιή επιχειρηματικότητα ελληνικό κράτος και να βγαίνεις νικητής. Γιατί στο έπος της AEGEAN το κράτος δεν ήταν σύμμαχός του. Ηταν απέναντί του. Τον πολέμησε για να προστατεύσει σκανδαλωδώς τον «εθνικό αερομεταφορέα», τον οποίο τελικά η AEGEAN απερρόφησε.

Προσωπικότητες όπως ο Θόδωρος Βασιλάκης και ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, αυτοδημιούργητοι και οι δύο, στέλνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία: η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει σε ένα ασφαλές μέλλον όταν αυτό στηρίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα, που αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας και ωφελεί το κοινωνικό σύνολο.

Β. Κοντογιαννοπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή