Το ναυάγιο και το «ναυάγιο»

Το ναυάγιο και το «ναυάγιο»

Κύριε διευθυντά

Η μικρή κοινωνία της Κερύνειας έζησε μαγικές στιγμές στη δεκαετία του ’60, παρακολουθώντας την ανέλκυση ενός ναυαγισμένου εμπορικού σκάφους, θύματος πειρατών τον 4ο αιώνα π.Χ. Το είχε ανακαλύψει ο θαλασσόλυκος Ανδρέας Καριόλου και το έφεραν στην επιφάνεια Αμερικανοί αρχαιολόγοι. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μεσαιωνικού φρουρίου της Κερύνειας έγινε η ανασύσταση και διατήρησή του μέχρι που κατέληξε, το 1974, για δεύτερη φορά αιχμάλωτο, όχι πλέον του βυθού αλλά των Τούρκων κατακτητών.

Από τότε ξεκίνησε ένα καινούργιο ταξίδι, συμβολικό και φορτωμένο με πολλές προσδοκίες. Μια ευάριθμη ομάδα αφοσιωμένων ανθρώπων έφτιαξε, με επιστημονική τεκμηρίωση και ακρίβεια, ένα πιστό αντίγραφό του και το καράβι αυτό ταξίδεψε σ’ όλο το Αιγαίο, έφτασε ακόμα και στη Νέα Υόρκη. Στα ταξίδια του μετέφερε το ακοίμητο πάθος των Κερυνειωτών να επιστρέψουν στη θαλασσοφίλητη πατρίδα.

Σύντομα το σκαρί «Κερύνεια» έγινε αγαπημένο θέμα χρυσοχόων, ξυλογλυπτών και το ομοίωμά του, με τους συνειρμούς που το ακολουθούν, κοσμεί τα σπίτια και ζεσταίνει τις καρδιές μας.  Η προσφορά του σαν δώρου, μεταξύ απλών ανθρώπων, αλλά και από αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης, κουβαλάει ένα βαρύ φορτίο χρέους και μνήμης. Με αυτήν την προϊστορία, αποτελεί ηχηρή παραφωνία η προσφορά ομοιώματος του πλοίου της Κερύνειας, από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον επιτέλους αποχωρούντα εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες.

Η εξόφθαλμη ταύτιση με τις τουρκικές επιδιώξεις και η μεροληπτική συμπεριφορά του, που προκάλεσε προοδευτικά την αντίδραση ακόμα και όσων κάποτε τον εμπιστεύτηκαν, δεν δικαιολογεί με κανέναν τρόπο την προσφορά αυτού του δώρου στο πνεύμα τουλάχιστον που εγένετο μέχρι τώρα.

Η μόνη περίπτωση να γίνει κατανοητή αυτή η κίνηση, είναι αν απέβλεπε στο να θυμίζει ότι ο συγκεκριμένος διπλωμάτης επέδειξε εξαιρετική ικανότητα να οδηγεί τις συνομιλίες σε διαδοχικά… ναυάγια.

Νικος Ερρ. Ιωαννου, Καρδιολόγος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή