Οι εθισμένοι στα… μουντζουρώματα

Οι εθισμένοι στα… μουντζουρώματα

Κύριε διευθυντά

Είναι απογοητευτική η εικόνα των κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας και σε πολλές συνοικίες, από τα ποικίλα μουντζουρώματα που καταστρέφουν την αισθητική τους και υποβαθμίζουν την εικόνα του περιβάλλοντος. Είναι μια καθημερινή παραβατικότητα ατόμων που ρυπαίνουν με σπρέι κάθε επιφάνεια που συναντούν, όπως κτίρια, ρολά καταστημάτων, περίπτερα, πίνακες δρομολογίων στις στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ, βρωμίζουν τα όργανα σε παιδικές χαρές, βρωμίζουν σχολικά κτίρια και πανεπιστημιακές σχολές, ρυπαίνουν αρχαιολογικούς χώρους, και δεν σταματούν εδώ. Μουντζουρώνουν ακόμα και πινακίδες ρύθμισης οδικής κυκλοφορίας με πρόθεσή τους ίσως να προκληθούν τροχαία ατυχήματα.

Προκαλούν ακόμα ζημιές στους συρμούς του ηλεκτρικού της γραμμής Κηφισιά-Πειραιάς και στα τρένα του ΟΣΕ: συρμοί μπογιατισμένοι με σπρέι, με γδαρμένα και ραγισμένα τζάμια και με ποικίλα μουντζουρώματα στο εσωτερικό των βαγονιών.

Πρόκειται για πράξεις ατόμων με αντικοινωνική συμπεριφορά, που εκφράζουν απωθημένα και εκτονώνονται με αυτούς τους βανδαλισμούς. Είναι μια υποκουλτούρα ατόμων που διακατέχονται από ιδέες και στάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τους κοινωνικούς κανόνες, τα δε ποικίλα μουντζουρώματα έχουν γίνει εθισμός αυτών των ατόμων, που προφανώς ανταγωνίζονται μεταξύ τους πόσα περισσότερα μουντζουρώματα θα κάνουν και πόσες περισσότερες επιφάνειες θα βρωμίσουν.

Η χρονίζουσα αδιαφορία της πολιτείας, των δημοτικών αρχών και της αστυνομίας έχει συμβάλει στην καθημερινή αυτή παραβατικότητα. Η γκραφιτομουντζούρα αυτή είναι βρωμιά και βανδαλισμοί – δεν έχουν καμία σχέση με το γκράφιτι. Το πραγματικό γκράφιτι γίνεται συνήθως υπό νόμιμες προϋποθέσεις και όχι αυθαίρετα όπως οι γκραφιτομουντζούρες.

Ο ποινικός κώδικας, άρθρα 381, 382, 383, προβλέπει ποινές φυλάκισης και πρόστιμα για φθορές δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας. Εχουν όμως ποτέ εφαρμοστεί;

Είναι απαραίτητο να αφυπνιστούν, επιτέλους, η πολιτεία και οι υπεύθυνοι φορείς, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Γεωργιος Θαλασσινος, Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή