Η θαυματοποιός Σλοβενία

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή την πρόσφατη –και με εντυπωσιακό τρόπο– κατάκτηση του πρωταθλήματος Eurobasket από τη Σλοβενία, αναζήτησα πληροφορίες για αυτή τη μικρή και άγνωστη σε μένα χώρα. Εχει πληθυσμό 2,06 εκατομμύρια (απογραφή 2012) και βρίσκεται στη Nότια-Kεντρική Ευρώπη συνορεύντας με τις Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία και Κροατία, και μικρό τμήμα της με την Αδριατική προς τον Νότο.

Η χώρα αποσχίστηκε το 1991 από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 2004 έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., και το 2007 μέλος της Ευρωζώνης, ούσα η πρώτη πρώην κουμμουνιστική χώρα που επιτύγχανε αυτό. Δύο τομείς της δημοσίας ζωής της αξίζει να επισημανθούν συγκρινόμενοι με τους της χώρας μας: η οικονομία και η εκπαίδευση. Σύμφωνα με το ΔΝΤ (INS 2011), το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Σλοβενίας ανέρχεται στα 22.195 δολ., ούσα στην 43η θέση έναντι των 15.696 δολ. της χώρας μας, που βρίσκεται στην 56η θέση παγκοσμίως.

Τα στοιχεία όμως που αφορούν την εκπαίδευση είναι εντυπωσιακά. Η βαθμολογία αυτής σύμφωνα με το PSA (Programme for International Student Assessment-2015) την κατατάσσει 4η μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και 12η στο κόσμο, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 43η θέση. Το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα (η χώρα έχει άλλα 5 πανεπιστήμια), σύμφωνα με την ARWU (Academic Ranking of Word Universities or Shanghai ranking-2017), κατατάσσεται στη 15η θέση μεταξύ 500 πανεπιστημίων παγκοσμίως. Τα δικά μας κινούνται μεταξύ 330ής και 500ής θέσεως! Αντιλαμβάνεται κανείς τους λόγους που δημιουργήσαμε πολιτικούς του μεγέθους Τσίπρα, Πολάκη, Καρανίκα και άλλους, που προέρχονται από τα δικά μας πανεπιστήμια και σχολεία, και εμμέσως τους λόγους της χρεοκοπίας και παρακμής της χώρας.

Αθανασιος Μπιτσακτσης, Ιατρός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή