«Γεύμα» με τον Ζάχο και ο ταξίαρχος

«Γεύμα» με τον Ζάχο και ο ταξίαρχος

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της Κυριακής, 10 Δεκεμβρίου 2017, της έγκριτης «Καθημερινής» στο «Γεύμα» με τον Ζάχο Χατζηφωτίου, δημοσιεύτηκε κείμενο της άριστης και διακεκριμένης δημοσιογράφου Μαργαρίτας Πουρνάρα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τελικά φλερτάρει κανείς εκεί έξω;».

Η δημοσιογράφος με τη συνέπεια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας καταγράφει με έναν ρέοντα, πλούσιο σε βάθος και απλό λόγο, αλλά με περισσή ευαισθησία, την ανθρώπινη περιήγηση και πορεία του καλεσμένου της. Περιγράφει με τόση αμεσότητα και διαύγεια την προσωπικότητα του Ζάχου Χατζηφωτίου, ώστε δεν αφήνει τίποτε ασαφές ή κανέναν υπαινιγμό.  Σε κάποιο σημείο του διαλόγου ο Ζάχος Χατζηφωτίου απαντά «είμαι ο μόνος επιζών που ήμουν και στα τρία μέτωπα…». Η ομολογία αυτή, προφανώς από έλλειψη ενημέρωσης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι στη Θεσσαλονίκη διαμένει ο συνομήλικός του ταξίαρχος ε.α. Τσιμπίδης Ελευθέριος, βετεράνος τριών πολέμων και παλαίμαχος της μάχης του Ρίμινι.

Ο ταξίαρχος ε.α. Τσιμπίδης Ελευθέριος έφυγε από την πατρίδα του, τη νήσο Ικαρία, σε ηλικία 18 ετών, πήγε στη Μέση Ανατολή και κατετάγη ως εθελοντής στις εκεί ένοπλες δυνάμεις, έλαβε τον βαθμό του λοχία και συμμετείχε στις μάχες των Ελ Αλαμέιν και Ρίμινι και στις επιχειρήσεις του Δεκεμβρίου 1944 της Αθήνας, υπηρετώντας στην ΙΙΙ Ορεινή Ταξιαρχία. Στη συνέχεια εισήχθη στη ΣΣΕ από την οποία αποφοίτησε το έτος 1947 ως ανθυπολοχαγός πεζικού και αμέσως τοποθετήθηκε στις Δυνάμεις Καταδρομών και ως αξιωματικός πλέον συμμετείχε στις επιχειρήσεις του εμφυλίου πολέμου, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε, τιμήθηκε δε με πολλά πολεμικά παράσημα ανδρείας και μετάλλια εξαίρετων πράξεων. Τελευταία πολεμική συμμετοχή του στις επιχειρήσεις της Κύπρου του 1964. Μετά την αποστρατεία του και μέχρι σήμερα παραμένει ενεργό μέλος της κοινωνίας με τη συμμετοχή του σε διάφορους συνδέσμους, ενώσεις, συλλόγους ή πολιτιστικούς φορείς και ασχολείται με τη λογοτεχνία και την ποίηση. Εχει εκδώσει ένα λογοτεχνικό, ιστορικό και βιωματικό βιβλίο με τον τίτλο «Αίμα και δάφνες 1941-1945» και δύο ποιητικές συλλογές.

Τα παραπάνω μνημονευόμενα δεν μειώνουν, ούτε κατ’ ελάχιστον, την εξαιρετική από κάθε πλευρά δημοσιογραφική δουλειά της Μαργαρίτας Πουρνάρα, η οποία αξιοποίησε τις προσωπικές μαρτυρίες του Ζάχου Χατζηφωτίου και με την υπευθυνότητα και ευσυνειδησία πνευματικού ανθρώπου συμβάλλει στην ιστορική γνώση περιόδων της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας. Γράφονται αφ’ ενός μεν για την αποκατάσταση μιας ιστορικής πραγματικότητας αφ’ ετέρου δε για την παρουσίαση των υπηρεσιών προς την πατρίδα ενός εν ζωή βετεράνου αξιωματικού του ταξιάρχου ε.α. Τσιμπίδη Ελευθερίου.

Νικολαος Ζαρκαδας, Υποστράτηγος ε.α.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή