Κύριε διευθυντά

Γροθιά στο στομάχι αποτελεί η συνέντευξη που έδωσε στον Σταύρο Τζίμα η Ελληνοεβραία Εσθήρ Κοέν προ ημερών. Τώρα στα 90 της, αποφάσισε να μιλήσει επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ, στα Γιάννενα, ο οποίος τη συνάντησε. Είναι μία από τους δύο Eβραίους που ζουν, από το σύνολο των 50 που επέστρεψαν από το Aουσβιτς. Τον Μάρτιο του 1944, στοιβάχτηκαν από τα Γιάννενα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης 1.725 Εβραίοι.  Μαζί με τους ναζί, κατηγορεί και τους συντοπίτες της χριστιανούς, που έδειξαν πλήρη αδιαφορία τη μέρα που τους φόρτωναν στα φορτηγά για το Αουσβιτς, αλλά και απίστευτη απανθρωπιά όταν γύρισε. Oταν πήγε να δει το σπίτι της αμέσως μετά την επιστροφή της από το Aουσβιτς, βρήκε άγνωστο να ανοίγει την πόρτα και λέγοντάς του ότι «εδώ είναι το σπίτι μου», εκείνος είπε προκλητικά: «Εξαφανίσου, γιατί ενώ γλίτωσες τους φούρνους στην Γερμανία, θα σε ψήσω εδώ, στον φούρνο του σπιτιού σου». Προφανώς, ο κύριος ήταν χριστιανός. Περιγράφει τη σκηνή που ζητούσε πίσω τις ραπτομηχανές της και εκεί ζητούσαν τον αριθμό πλαισίου των μηχανών μήπως τις βρουν. Εκείνη βέβαια τους έδειξε τον ανεξίτηλο αριθμό του Aουσβιτς χαραγμένο στο μπράτσο της!

Επίσης αναφέρει τη σκηνή, που θεολόγος του γυμνασίου το 1960 αποκάλεσε την κόρη της «παλιοεβραία», επειδή κυκλοφορούσε στο δρόμο μαζί της μετά τις εννιά το βράδυ, πράγμα που απαγορευόταν.

Αναρωτιέμαι, αν ο Ιησούς κατέβαινε ξανά στη Γη, πόσα φραγγέλια θα χρησιμοποιούσε γι’ αυτούς τους υπανθρώπους;

Δημητρης Γεωργαντας – Χειρουργός – Μαρούσι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή