Η Ελλάς τα κατάφερε…

Κύριε διευθυντά

Ολόγος περί των αντιδράσεων για το παστεριωμένο φρέσκο γάλα, αν θα το καταναλώνουμε στις πέντε μέρες που είναι σήμερα ή στις επτά και στις δέκα, σύμφωνα με τις οδηγίες εναρμόνισης με την Ε.Ε. Οι όψιμες αντιδράσεις έρχονται τόσο από τον χώρο της αντιπολίτευσης όσο και από βουλευτές της συγκυβέρνησης. Από τη στιγμή που το γάλα παραμένει το ίδιο θρεπτικό και επιστημονικά υγιεινό με μειωμένη τιμή, γίνεται πολύ κακό για το τίποτα.

Στο παρελθόν, όταν η χώρα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι αγρότες απεμπόλησαν πολύ πιο σημαντικά πράγματα. Μιλάω για τότε που ξήλωναν τις ελιές και τα αμπέλια και στη θέση τους φύτευαν ακακίες. Βλέπετε, τότε, υπήρχε αντάλλαγμα το μπαξίσι. Και αφού δεν είχαν δουλειές στα κτήματα, έμενε χρόνος και χρήμα για τα καφενεία το πρωί και για τα σκυλάδικα τις νύχτες.

Αλήθεια, πού πήγε το φιλότιμο και η φιλοπατρία των Ελληναράδων όταν πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ και δεν υπάρχει ελληνικό όσπριο ούτε για δείγμα; Κι αν κόστιζαν ακριβότερα κατά τους ιδιοκτήτες, ας το άφηναν να το κρίνουμε εμείς. Τα τελευταία χρόνια, ο χώρος της παραγωγής γάλακτος έχει χάσει για πολλούς λόγους μεγάλο κομμάτι της παραγωγής του. Ακόμη και σήμερα, εάν θέλουμε να μείνουμε στην ουσία και όχι στα λόγια, υπάρχει τρόπος να πίνουμε το ντόπιο γάλα το πολύ σε δύο-τρεις μέρες. Τα περισσότερα βουστάσια εδρεύουν στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία και στη Θράκη. Το γάλα μπορεί να μεταφέρεται εύκολα στις κοντινές πόλεις και την επόμενη μέρα, αρκεί εμείς να το προτιμήσουμε κι ας ξοδέψουμε και κάτι παραπάνω. Κι ας αφήσουμε τις ιδιαιτερότητες. Κάποτε οι Ευρωπαίοι μας συνέστησαν να μην καταναλώνουμε για λόγους υγείας τα εντόσθια των ζώων κι εμείς κάναμε επανάσταση γιατί μας έκοψαν το κοκορέτσι.

Τέλος, ας σταματήσουμε σαν λαός να τα ισοπεδώνουμε όλα, γιατί μέσα στο κακό γεννιέται και το καλό. Ηρθε η κρίση και η τρόικα και έστω και με στερήσεις του ελληνικού λαού βγάλαμε πλεόνασμα, κάτι που έπρεπε να είχαμε κάνει εδώ και χρόνια χωρίς να μας το ζητήσουν και έπειτα από εξήντα πέντε χρόνια το εισαγόμενο συνάλλαγμα πέρασε το εξαγόμενο.

Δημητρης Μαυραειδοπουλος – Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή