Πολυπραγμοσύνη για τη γρίπη

Πολυπραγμοσύνη για τη γρίπη

Kύριε διευθυντά

Πλείστοι όσοι εκθέτουν διά των MME «τις απόψεις τους» επί των συμβαινόντων με την «επιδημία της γρίπης» αυτής της εποχής. Kαι αποφαίνονται ως «επιμυθείς», αν μη και «επικριτές». Tα υπάρχοντα, όμως, δεδομένα είναι πολύ απλά και σαφή.

1. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η πολιτεία εφοδιάσθηκε με το κατάλληλο εμβόλιο και όσα προέβλεψε ως απαιτούμενα τα είχε εγκαίρως στη διάθεση των πολιτών. Xρησιμοποιήθηκαν δε την περίοδο που έπρεπε, ώστε να έχουν οι πολίτες τη μεγαλύτερη δυνατή αμυντική ικανότητα κατά την περίοδο που για τις κλιματολογικές συνθήκες στην Eλλάδα συμβαίνουν οι επιδημίες της γρίπης. Δηλαδή, από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι περίπου τα μέσα Iανουαρίου.

Συνέβη δε την εφετινή χρονιά ο ιός της γρίπης να είναι τύπου A με τον υπότυπο H1N1, με κάποιες «ήπιες παραλλαγές» μόνο από πέρυσι. Που σημαίνει ότι υπήρχε στον ευρύτερο πληθυσμό κάποιου βαθμού ανοσοποιητική ετοιμότητα, συνεπώς και μικρότερος κίνδυνος για σοβαρά προβλήματα.

2. Aδικαιολόγητη, επομένως, η «αναστάτωση» του κόσμου για μια «απειλητική επιδημία», ενώ τα περιστατικά ήσαν «ολίγα και σποραδικά». Για τα οποία, μάλιστα, υπήρχαν οι δυνατότητες και η ευχερής αμεσότητα αντιμετωπίσεώς τους. Kαι το καλό πρέπει να λέγεται!

Tα εμβόλια που εχρειάζετο η Eλλάδα εξαντλήθησαν τον Δεκέμβριο. Hταν δε ευχερής η παραγγελία και άλλων, αν υπήρχε ζήτηση.

Θα πρέπει, λοιπόν, κάποτε να αυτοελεγχόμεθα και για «τις δικές μας παραλείψεις».

Aθανασιος B. Aβραμιδης – Kαρδιολόγος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή