Kύριε διευθυντά

Το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» με την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το πάρκο μαζί με το υπό ανάπλαση παραλιακό μέτωπο στο Φάληρο θα αποτελέσουν ένα νέο ισχυρό πόλο έλξης για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου και τους επισκέπτες. Ο διάσημος αρχιτέκτων Renzo Piano, με μεγάλη ευαισθησία σχεδίασε τα κτιριακά έργα και τις επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο με στόχο τη χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και την κάλυψη ενεργειακών αναγκών με ηλιακή ενέργεια. Οι αρχές σχεδίασης που χαρακτηρίζουν την αειφορία των έργων αποτελούν πλέον διεθνώς κοινή πρακτική. Τα τελευταία χρόνια, η έννοια της αειφορίας για κάθε έργο επεκτείνεται στην εκτίμηση και αντιμετώπιση των συνολικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη λειτουργία στη διάρκεια ζωής του μέχρι και την αποξήλωσή του. Στην προκειμένη περίπτωση, η λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού και η αναπλασμένη παραλιακή ζώνη συνεπάγονται μετακίνηση μεγάλου όγκου επισκεπτών επί σειράν ετών, που, όπως φαίνεται, θα γίνεται με αυτοκίνητα και λεωφορεία με δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία και στο περιβάλλον, αλλά και κίνδυνο να μετατραπεί η παραλία σε ένα τεράστιο parking. Η επέκταση του μετρό κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού μέχρι την παραλία θα συνέβαλλε στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος για άνετη, οικονομική και περιβαλλοντικά φιλική πρόσβαση στο Κέντρο Πολιτισμού και στο τεράστιο παραλιακό πάρκο για αναψυχή. Επιπλέον, εξυπηρετούνται μετακινήσεις επιβατών κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού, όπου υπάρχουν σημαντικές δραστηριότητες και πληθυσμιακή πυκνότητα.

Eχω τη γνώμη ότι πλέον ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός έργων και ιδιαίτερα των υποδομών πρέπει να υπαγορεύονται από τις βαρύνουσες οικονομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα με την επιβαλλόμενη κοινωνική ευαισθησία, στοχεύοντας στην αειφόρο ανάπτυξη.

Γιαννης Χατζηβασιλειαδης – Γλυφάδα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή