Κύριε διευθυντά

Διαβάζοντας το άρθρο της συνεργάτιδός σας κ. Ξένιας Κουναλάκη την Κυριακή 31 Αυγούστου 2014, με τίτλο «Αγωνία για την ενότητα της Ευρωζώνης», καθώς και το κύριο άρθρο του περιοδικού Economist με τίτλο «Το αίσθημα του πνιγμού» («That sinking feeling, again»), του οποίου ο συντάκτης θεωρεί ενδεχόμενη τη διάλυση της Ευρωζώνης, θα ήθελα να επισημάνω ότι, ήδη από το 2008, θεσμός του Ευρωκοινοβουλίου (και συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Πολιτικό Iδρυμα για τη Δημοκρατία / European Political Foundation for Democracy) είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του σχετικά με την επιβίωση του ευρώ σε διημερίδα που διοργάνωσε στις 15 και 16 Ιουλίου του 2008 στις Βρυξέλλες με τίτλο «Είναι το ευρώ καταδικασμένο;» («Is the euro doomed?»). Στο συνέδριο αυτό είχα κληθεί ως κύριος ομιλητής και ανέπτυξα τις θέσεις μου για τη θεσμολογική αδυναμία διατηρήσεως του ευρώ. Ας σημειωθεί ότι τότε μίλησαν και άλλοι ειδικοί από χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και μη μέλη αυτής (όπως Δανία, Σλοβακία, Τσεχία κ.λπ.). Τεκμαίρεται λοιπόν ότι ακόμη και θεσμοί της Ευρωκοινοβουλίου είχαν επιφυλάξεις για την επιτυχία του ευρώ. Σχετικά με την υιοθέτηση του ευρώ από τη χώρα μας, ο γράφων είχε προβλέψει από την πρώτη στιγμή ότι θα προκαλούσε ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα.

ΥΓ.: Διάβαζα στις οικονομικές σελίδες της «Καθημερινής» της 31/08/2014 για την έλευση και εγκατάσταση στη χώρα μας νέων σημαντικών διεθνών ναυτιλιακών οργανισμών και αισθάνθηκα δικαιωμένος για τη θεσμοθέτηση με πρωτοβουλία μου του νόμου 89, που κατέστησε ελκυστική την εγκατάσταση γραφείων ξένων επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Καθηγητής Κωνσταντινος Α. Θανος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή