Oι χούλιγκαν των γηπέδων

Κύριε διευθυντά

Με ένα ωραίο άρθρο, ο Ανδρέας Δρυμιώτης στην κυριακάτικη Οικονομική «Καθημερινή», στις 8 Μαρτίου, μας υπενθύμισε τα αυτονόητα. Μια, εκ του αποτελέσματος, αλάνθαστη συνταγή για το ξερίζωμα του χουλιγκανισμού από τα ελληνικά γήπεδα. Μετά τα πρόσφατα θλιβερά επεισόδια στη Λεωφόρο, η κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει το πρωτάθλημα για μία Κυριακή. Δηλαδή, ασπιρίνη στον καρκίνο. Το άρθρο θύμιζε παλιό δημοσίευμα του ιδίου, που έκρινε θετικά τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, που αγωνίστηκε με την Τσέλσι στην Αγγλία και έχασε 3-0. Αν γινόταν στην Ελλάδα ο αγώνας, πιθανόν οι Eλληνες φίλαθλοι να έκαιγαν το γήπεδο. Εκεί όμως ήταν κόσμιοι. Ο λόγος ήταν βέβαια ότι «δεν τους παίρνει να συμπεριφέρονται όπως στην Ελλάδα, όταν χάνει η ομάδα τους». Επίσης ο συντάκτης αναφέρει και τις εκπληκτικές διαφορές του αγγλικού γηπέδου σε σχέση με το ελληνικό. Δεν υπάρχουν ψηλά κάγκελα που χωρίζουν τον αγωνιστικό χώρο από τους φιλάθλους, ούτε και μεταξύ των φιλάθλων των αντιπάλων ομάδων. Οι προπονητές και οι αναπληρωματικοί κάθονται χωρίς προστατευτικό κάλυμμα και σε απόσταση αναπνοής από τους φιλάθλους. Κανείς αστυνομικός μέσα στο γήπεδο, παρά μόνο οι επιστάτες με τα πορτοκαλί γιλέκα. Ελάχιστη η απόσταση που χωρίζει τους φιλάθλους από τον αγωνιστικό χώρο. Αλλά εκεί δεν πετάνε μπουκάλια και κέρματα στους παίκτες. Oλα τα καθίσματα είναι αριθμημένα.

Θα ρωτήσει κάποιος, δεν υπάρχουν χούλιγκαν στην Αγγλία; Υπάρχουν ακόμη, αλλά εκτονώνονται σε άλλες χώρες, όπου τα μέτρα δεν είναι ικανοποιητικά. Και παραθέτει δήλωση της υπεύθυνης ασφαλείας για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας το 1998: «Οι Bρετανοί δημιούργησαν το δηλητήριο του χουλιγκανισμού, αλλά δημιούργησαν και το αντίδοτό του». Αναφέρει, δε, πώς ξεκίνησε το κόψιμο του γόρδιου δεσμού του χουλιγκανισμού στην Αγγλία.

Eγινε η τραγωδία στο γήπεδο Heysel των Βρυξελλών στις 29/5/1985, όπου 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στον αγώνα Λίβερπουλ – Γιουβέντους. Τότε η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία βρισκόταν στο Μεξικό, ζήτησε αμέσως συγγνώμη, αλλά και την επομένη, 30/5/1985, ζήτησε τη μη συμμετοχή των αγγλικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Μάλιστα, η Θάτσερ δεν μάσησε τα λόγια της, λέγοντας «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, φταίει η Αγγλία», και ξεκίνησε τη θεραπεία του χουλιγκανισμού. Η συμμετοχή των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ισοδυναμεί με εισροή πολλών εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία τους. Ο αποκλεισμός για πέντε ολόκληρα χρόνια που επέβαλε η Θάτσερ, υποχρέωσε τις ομάδες να συνεργαστούν με το κράτος για τη λύση του προβλήματος.

Εδώ, ευτυχώς ίσως, χθες ακούσαμε τον αρμόδιο υφυπουργό Αθλητισμού κ. Κοντονή να υποτονθορίζει ότι η κυβέρνηση σκέπτεται και τη μη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σαν μέρος της λύσης του εγχώριου χουλιγκανισμού. Μακάρι η σκέψη αυτή να είναι η αρχή και για την παρ’ ημίν σωτηρία από τους βανδάλους των γηπέδων, που μέχρι τώρα έχει στοιχίσει ακριβά σε νεκρούς, τραυματίες και ατέλειωτες ζημιές γηπέδων, αλλά και περιουσιών αθώων πολιτών.

Θυμίζω ότι η φιλόξενη «Καθημερινή» είχε δημοσιεύσει επιστολή μου με τίτλο «Θάτσερ μάς χρειάζεται» στις 29/3/2012, για το ίδιο θέμα και για αντίστοιχα θλιβερά επεισόδια στο ΟΑΚΑ στις 18/3/2012, σε αγώνα των «αιωνίων» αντιπάλων…

Δημητριος Γεωργαντας – Χειρουργός – Μαρούσι

O νέος Πρόεδρος

Κύριε διευθυντά

Οι Μεσσήνιοι χαίρονται. Διότι, επίλεκτο τέκνο της Μεσσηνίας, ο Προκόπης Βασιλείου Παυλόπουλος, ανακηρύχθηκε στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, από καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατ’ επανάληψη υπουργός. Είχε θητεύσει ως νομικός σύμβουλος δύο Προέδρων της Δημοκρατίας: του Μιχαήλ Δ. Στασινόπουλου, επίσης εκ Καλαμάτας, προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Ακαδημίας Αθηνών και ποιητού και του μεγάλου πολιτικού Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, κατ’ επανάληψη πρωθυπουργού.

Ο πατέρας του Βασίλειος Παυλόπουλος, από την Πελεκανάδα Μεσσηνίας, υπήρξε διακεκριμένος φιλόλογος, εν ζωή. Εδίδασκε τους μαθητές του με πραότητα και χάρη, έχοντας στην καρδιά του του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την ελευθερία. Σεμνύνομαι διότι υπήρξα μαθητής του στο εξατάξιο Γυμνάσιο Μεσσήνης, και τον επισκεπτόμουν στο σπίτι του στην Αθήνα. Εύχομαι τα βέλτιστα στον νεοεκλεγέντα αγαπητό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το καλό της ελληνικής πατρίδος.

Κωνσταντινος Χρ. Τρακας – Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί τιμή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή