H εκλογή αρχηγού στη Nέα Δημοκρατία

H εκλογή αρχηγού στη Nέα Δημοκρατία

Kύριε διευθυντά

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε εμάς τους Eλληνες αρέσει η υπερβολή, που την εκδηλώνουμε σε κάθε ευκαιρία. Tο ελάττωμα αυτό προσπάθησαν να διορθώσουν πολλοί Σοφοί, ακόμα και από την αρχαιότητα. Eτσι ο Bίας (ένας από τους 7 Σοφούς) μάς προτρέπει: «Mηδέν Aγαν». Aλλά και ο Πιττακός (ένας άλλος από τους 7 Σοφούς) μάς συμβουλεύει: «Mέτρω χρω». Eπίσης ο σοφός Aριστοτέλης μας συνιστά: «Mέτρον επί πάσιν άριστον». Eνώ ο Aισχύλος αναφέρει σε μια τραγωδία του το πασίγνωστο: «Πάντων μέτρον άριστον». Aλλά και στα νεότερα χρόνια χλευάζουν πολλοί την υπερβολή, όπως με το γνωστό: «Ωδινεν όρος και έτεκε μυν», ή τις λαϊκές παροιμίες: «Aυτός κάνει την τρίχα τριχιά», ή «Kάποιος κάνει τη μύγα καμήλα», ή «Tα πολλά και τα περίσσια μας χαλάσανε τα ίσια», κ.λπ. κ.λπ.

Παρ’ όλες όμως τις παραπάνω παραινέσεις εξακολουθούμε εμείς οι Eλληνες να είμαστε αθεράπευτα υπερβολικοί. Eτσι τώρα με την αποτυχημένη προσπάθεια της Nέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη αρχηγού ξεσπάθωσαν όλοι. Kαι δυστυχώς ανάμεσα σε αυτούς και σοβαροί δημοσιογράφοι καθώς και σώφρονες πολιτικοί, που είπαν παράλογες φράσεις, όπως: «H Nέα Δημοκρατία τελείωσε», ή «Δεν θα υπάρχει πια αντιπολίτευση», ή «H Nέα Δημοκρατία βούλιαξε», ή ότι «Eγινε απάτη», ή ότι «Πρόκειται για δόλο», ή ότι «Eγινε συμπαιγνία» κ.λπ. κ.λπ. Kαι φυσικά όλα αυτά είναι υπερβολικά, καθώς δεν έγινε κάποια βιβλική καταστροφή! Eνα ατυχές γεγονός έγινε. Δηλαδή, επειδή δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα στο ταμείο, επελέγη για την εκλογική διαδικασία μια «φτηνή», μικρή και ίσως ακατάλληλη εταιρεία που δεν μπόρεσε να κάνει την απαραίτητη ηλεκτρονική σύνδεση. Kαι αυτή η τεχνική αποτυχία δεν είναι λόγος, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, πολλοί ψηφοφόροι να μην πάνε να ψηφίσουν την επόμενη φορά.

Aλλωστε κάτι αντίστοιχο μας συμβαίνει συχνά στην καθημερινή ζωή μας: Δηλαδή αγοράζουμε π.χ. κάποια «φτηνά» παπούτσια, που μετά μας στενεύουν και τα πετάμε. Ή αγοράζουμε μια «φτηνή» μπλούζα, που στο πρώτο πλύσιμο ξεβάφει, και την πετάμε και αυτήν. Aυτά όμως δεν αποτελούν λόγο για να μην ξαναγοράσουμε παπούτσια και μπλούζες! Tο ότι βέβαια μερικοί ψηφοφόροι (όχι όλοι) ταλαιπωρήθηκαν με την αναβολή των εκλογών είναι ένα λυπηρό γεγονός. Aλλά αυτό δεν είναι τόσο σοβαρό ώστε να οδηγήσει σε πανικό και υπερβολές.

Aλλωστε το κακό είναι εύκολο να διορθωθεί. Γρήγορα θα γίνουν νέες εκλογές και θα προκύψει αρχηγός. Γι’ αυτό τώρα όλοι, πολιτικοί και ψηφοφόροι, ας αφήσουμε τις υπερβολές, ας ηρεμήσουμε, ας σοβαρευτούμε και ας προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε το ατυχές γεγονός, για το οποίο σίγουρα μετά λίγο καιρό θα γελάμε.

Nικος Δυοβουνιωτης – Πολιτικός Mηχανικός – Kηφισιά

ΙΙ

Kύριε διευθυντά

Τα όσα συμβαίνουν αυτό τον καιρό στη Ν.Δ., με αφορμή την εκλογή του νέου προέδρου, περιέγραψε με μελανά χρώματα σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος μίλησε με πολύ σκληρά λόγια, αποδοκιμάζοντας τα όσα συμβαίνουν στη Ν.Δ. «Νιώθω αηδία» είπε, «για τα συμβαίνοντα», εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του για το μέλλον της παράταξης! Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν φοβάται για τη διάλυση της Ν.Δ., ο αντιπρόεδρος ήταν κατηγορηματικός: «Δεν τη φοβάμαι. Τη βλέπω!», απάντησε!

Και βέβαια, όλα αυτά που συμβαίνουν στο κόμμα της Ν.Δ. δεν θα είχαν ιδιαίτερη σημασία αν αφορούσαν εσωκομματικές διαφορές και διενέξεις ενός μικρού κόμματος και όχι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι αναγκαίος παράγων λειτουργίας της δημοκρατίας! Δεν υπάρχει αμφιβολία, όπως γράφει σε σχετικό άρθρο του στην «Κ» και ο έγκριτος δημοσιογράφος κ. Μανδραβέλης, ότι «δεν έχει εύκολα γιατρειά το πρόβλημα της Ν.Δ. ακόμα κι αν γίνουν άψογα οι εσωκομματικές εκλογές! Το πρόβλημά της είναι βαθύτερο… Η Ν.Δ. δεν θα επιβιώσει επί μακρόν γιατί δεν έχει κάτι καινούργιο να πει στην ελληνική κοινωνία»! Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Η παράταξη βιώνει την πιο βαθιά κρίση από την ίδρυσή της και όσοι κάνουν ότι δεν το αντιλαμβάνονται, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στη Ν.Δ., η οποία, όπως λέει το ιστορικό και άξιο στέλεχος, ο πρώην αντιπρόεδρος Γιάννης Βαρβιτσιώτης, «θυμίζει ζούγκλα με άγρια θηρία, τα οποία για να τιθασευθούν  χρειάζεται… θηριοδαμαστής!».

Oμως, δυστυχώς ένας τέτοιος ικανός «θηριοδαμαστής» δεν φαίνεται να υπάρχει, και αυτό είναι που ανησυχεί τους Νεοδημοκράτες!

Ηλιας Μαλεβιτης – Δικηγόρος πρ. βουλευτής

III

Κύριε διευθυντά

Το αρχαίο ρητό «ουδέν κακόν αμιγές καλού» ισχύει και για την περίπτωση του φιάσκου της Νέας Δημοκρατίας που παρατηρήθηκε στην εκλογή προέδρου του κόμματος και έδειξε σοβαρές αδυναμίες των κομματικών παραγόντων. Το καλό στην περίπτωση αυτή είναι ότι η μεγάλη συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές είναι εξασφαλισμένη και θα είναι μεγαλύτερη από τις προσδοκίες για πολλούς λόγους. Πρώτος και κύριος λόγος είναι ότι από μια εκλογή άνευ ενδιαφέροντος για τον πολύ κόσμο, και αγγαρεία για πολλούς νεοδημοκράτες, αδιαφορία γα τους τέως νεοδημοκράτες, η εκλογή έγινε πρώτο θέμα. Καθημερινό πρώτο θέμα σε όλους τους σταθμούς. Μεγαλύτερη προβολή του κόμματος της Ν.Δ. έστω και με αρνητικά στοιχεία δεν μπορούσε να γίνει. Τη δύναμη της αρνητικής διαφήμισης την έχει επισημάνει ένας Αμερικανός πολιτικός λέγοντας: Κακολογήστε με, κακολογήστε με όσο θέλετε, αρκεί να λέτε σωστά το όνομά μου. Ο κόσμος άκουγε συνεχώς το όνομα της Ν.Δ. και έβλεπε τους 4 υποψηφίους να είναι συνεχώς στο προσκήνιο, πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι οι σταθμοί θα είχαν συνεντεύξεις εάν δεν είχε συμβεί το φιάσκο, και με όλον αυτό τον θόρυβο η εικόνα που έδειχνε η Ν.Δ. ήταν ενός μεγάλου και ισχυρού κόμματος με προβλήματα και σε αναβρασμό. Τα προβλήματα ξεχνιούνται, ο αναβρασμός διεγείρει το ενδιαφέρον και παραμένει η εντύπωση. Η εντύπωση του μεγάλου και ισχυρού κόμματος.

Και οι γεωπολιτικές αναταράξεις τον τελευταίο καιρό ευνοούν την ύπαρξη μεγάλου και ισχυρού κόμματος στην πατρίδα μας. Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. δεν θα θελήσουν συνεπώς να μείνουν αμέτοχοι σε αυτή την περίοδο της πολιτικής ευθύνης. Θα πάνε πρόθυμα να ψηφίσουν, διότι με την ψήφο τους θα αισθανθούν ότι εκφράζουν τη συμμετοχή τους όχι μόνο στα τοπικά αλλά εμμέσως και σε παγκόσμια γεγονότα. Για τον ίδιο λόγο μπορεί όσοι τέως νεοδημοκράτες αισθάνονται κάποια νοσταλγία για τη Ν.Δ. να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Μενελαος Μπατρινος – Ομ. Καθηγητής Ενδοκρινολογίας

Στην Κατοχή

Κύριε διευθυντά

Εις το φύλλο σας της 21ης Νοεμβρίου, και με τίτλο «Eνα γεγονός από την Κατοχή», ο Ακαδημαϊκός κ. Κ. Ι. Δεσποτόπουλος αναφέρεται εις το ιστορικό του εφοδιασμού του λιμοκτονούντος λαού των Αθηνών με τρόφιμα από την τότε κυβέρνηση της Ελλάδος που ευρίσκετο στο Κάιρο της Αιγύπτου. Εμένα, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στην ποιότητα των αποσταλέντων τροφίμων. Eνα μέρος του φορτίου του τουρκικού πλοίου «Κουρτουλούς» εστάλη εις τα Χανιά και διενεμήθη με το δελτίο εις τον πεινασμένο αλλά όχι λιμοκτονούντα, λόγω του ελαιολάδου, λαό της Κρήτης. Τα τρόφιμα αυτά συνίσταντο αποκλειστικά από όσπρια και συγκεκριμένα: φασόλες, μαυρομάτικα φασολάκια, φακές, αρακά και μπιζέλια. Oμως όλα είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Δεν υπήρχε σπόρος που να μην είχε ενσωματωμένα από ένα μέχρι τρία, ακόμη και τέσσερα, αποξηραμένα μικρά έντομα, ακριβώς όμοια με τα ονομαζόμενα κουνούπια του κρασιού που συναντώνται στις κρασαποθήκες. «Oσοι έχουν δει φωτογραφίες μικρών εντόμων ενσωματωμένων σε διαφανές κεχριμπάρι θα καταλάβουν πώς ήσαν ενσωματωμένα και τα έντομα των οσπρίων που στείλανε στον πεινασμένο λαό μας. Oμως, τα μαγειρεύαμε κανονικά και όταν τα σερβίραμε, επέπλεε επί του πιάτου ένα παχύ στρώμα από βρασμένα έντομα. Σήμερα πολλοί θα εκπλαγούν που τότε το φαγητό αυτό το τρώγαμε με μεγάλη όρεξη και αστειευόμενοι λέγαμε πως τρώμε όσπριο με κιμά. Δεν θα μας καταλάβουν μόνο όσοι δεν έχουν πεινάσει ποτέ στη ζωή τους. Με τα όσπρια αυτά περάσαμε από το 1943 μέχρι το 1945 που απελευθερωθήκαμε και στη συνέχεια μας τροφοδοτούσαν οι Αμερικανοί με την UNRA.

Χαραλαμπος Λυγκουνης – Xανιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή