Xαρτονομίσματα και φοροδιαφυγή

Xαρτονομίσματα και φοροδιαφυγή

Kύριε διευθυντά

Oταν ο Κάρολος Μαρξ, για πρώτη φορά το 1848, στο μανιφέστο του απέδωσε τον χαρακτηρισμό «Γηραιά Hπειρος» για την Ευρώπη, εξέφραζε σαφώς την πρόθεσή του να την διαχωρίσει από τον τότε νέο κόσμο της αμερικανικής ηπείρου.

Ο διαχωρισμός αυτός προφανώς διατυπώθηκε με γεωγραφικά κριτήρια και δεν εξέφραζε προτίμηση σε τρόπους διακυβέρνησης, διότι την εποχή εκείνη δεν ετίθετο θέμα επιλογής συστημάτων, αλλά μιας επιβαλλόμενης αντιμετώπισης από την ανάγκη των πραγμάτων κατάστασης. Τον τελευταίο καιρό γίνεται από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα μια καταιγιστική καμπάνια υπέρ της χρήσης πιστωτικών καρτών και μάλιστα σε ενίσχυση αυτής της θέσης, προβάλλεται και ο ισχυρισμός ότι στην Ευρώπη δεν κυκλοφορούν πλέον σε μεγάλη κλίμακα μετρητά και ότι όλες σχεδόν οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με πιστωτικές κάρτες, πράγμα που δεν είναι ακριβές, διότι όλα τα καταστήματα στην Ευρώπη δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες κάτω του ποσού των 15 ευρώ.

Αυτή η παρορμητική και διαφημιστική υπέρ των πιστωτικών καρτών εκστρατεία εκφράζει μία καλοπροαίρετη και φιλότιμη προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία μαστίζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και αρκετές χώρες της Eυρωζώνης.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Eνωση υφίστανται οι αναγκαίοι μηχανισμοί νομισματικού και φορολογικού ελέγχου, αλλά η λειτουργία τους εξαρτάται και από τους χειριστές.

Η ανά εύλογα χρονικά διαστήματα απόσυρση των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων, λόγω φθοράς ή άλλης αιτίας, με την αντικατάστασή τους εντός τακτής προθεσμίας από καινούργια, θα αναγκάσει υποχρεωτικά τους κατόχους των παλαιών χαρτονομισμάτων να τα ανασύρουν από διάφορες πιθανές και απίθανες κρυψώνες και να τα προσκομίσουν προς ανταλλαγή, οπότε θα γίνει κατανοητό από όλους ότι η φύλαξη μετρητών είναι επιζήμια τόσο γι’ αυτούς, όσο και για το κράτος, δηλαδή το κοινωνικό σύνολο.

Eνα τέτοιο προοδευτικό μέτρο, πιθανόν να ωθούσε σήμερα τον Κάρολο Μαρξ να αναθεωρήσει το μανιφέστο του καθώς και τη γεωγραφική του θεώρηση περί «Γηραιάς Ηπείρου» και να προσχωρήσει στον περίφημο αφορισμό του Alexander Pope ότι «μόνον οι ανόητοι αντιδικούν για ένα μέτρο που ασκείται άριστα και αποδίδει τα άριστα».

Ηλιας Κ. Κυπραιος – Πολιτευτής Δωδεκανήσου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή