Μήπως κάτι αλλάξει…

Κύριε διευθυντά

Ο Καζαντζάκης γράφει «ξεκινάμε από μια άβυσσο και καταλήγουμε σε μια άλλη άβυσσο». Το μεταξύ αυτών διάστημα το λέμε ζωή.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, έχουμε ευχή και κατάρα να μεγαλουργούμε ως λαός, αλλά το μεγαλύτερο διάστημα το περνάμε σε μια άβυσσο. Από την Αρχαία Ελλάδα, οπότε οι πόλεις-κράτη βρίσκονταν σε συνεχείς πολέμους, μέχρι σήμερα που βρισκόμαστε σε μια βαθιά άβυσσο. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, «ο γέρος της Δημοκρατίας», έλεγε: «Δυστυχώς, στερούμεθα πολιτικής ηγεσίας». Το ίδιο έλεγε και ο Σεφέρης («Δοκιμές») αν ο Μεταξάς έλεγε αντί του «Οχι», το «Ναι», όλοι του οι υπουργοί ήταν ανίκανοι να φέρουν κάποια αντίρρηση. Γράφει ακόμη ο Γ. Παπανδρέου ο Α: « Δεν θα μας πειράξουν οι Γερμανοί». Οι αρχαίοι Eλληνες είχαν τον εξοστρακισμό – όταν κάποιος ήταν ανεπιθύμητος στην πόλη, τον έδιωχναν. Μήπως πρέπει να το βάλουμε και σήμερα σε χρήση;

Τα σαράντα χρόνια μεταπολίτευσης, εκτός από ορισμένες ψεύτικες περιόδους ευημερίας, ήταν σαν τα 400 χρόνια τουρκικής σκλαβιάς. Τότε είχαμε τους σουλτάνους και τους πασάδες, τώρα είχαμε τρεις οικογένειες που κυβέρνησαν την Ελλάδα και τους παρατρεχάμενους αυτών, όπως και ορισμένους από τα παιδιά του Πολυτεχνείου που αντάλλαξαν την αντίσταση που έκαναν στη δικτατορία με πλούσιες παροχές και ισχυρές θέσεις.

Σήμερα, ρυθμιστής των πραγμάτων σε λίγο θα είναι ο κ. Λεβέντης, που σέβομαι και εκτιμώ, αλλά και διαφωνώ σε ορισμένες απόλυτες θέσεις που έχει, π.χ. όλοι να παίρνουμε σύνταξη 1.500 ευρώ τον μήνα. Γιατί οι βουλευτές, κ. Λεβέντη, παίρνουν μεγάλα ποσά, άγνωστα σε εμάς και οι άλλοι Eλληνες πρέπει να παίρνουν 1.500 ευρώ; Ο κ. Κατρούγκαλος προτείνει κατώτατο μισθό 360 ευρώ τον μήνα. Επειδή κατάγομαι από την Hπειρο (Μαντείο Δωδώνης, Αμβρακία) έχω ένα χάρισμα – μειονέκτημα να προβλέπω μερικά πράγματα. Eλεγα στη γυναίκα μου εδώ και τρία χρόνια ότι θα παίρνουμε 320 ευρώ τον μήνα, 120 ευρώ θα πληρώνουμε ενοίκιο στους Γερμανούς που θα μας έχουν πάρει τα σπίτια και θα ζούμε με 200 ευρώ. Επίσης, ο κ. Μάνος έλεγε να παίρνουμε 500 ευρώ μισθό. Οι πρώην υπουργοί Εργασίας Λοβέρδος και Κουτρουμάνης συμφωνούσαν σε συντάξεις εξαθλίωσης και μάλιστα για εμάς τους γιατρούς, που πρέπει και έχουμε την κακή συνήθεια να δουλεύουμε, μας έκοψαν το 30% της σύνταξης, τη σύνταξη από το ΤΣΑΥ, και μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε κάθε μήνα 200 ευρώ. Θα τα πάρουμε όλα αυτά στον άλλο κόσμο.

Εμείς που έχουμε δουλέψει όχι 17 ώρες σε μία μέρα, αλλά 24 ώρες το 24ωρο ως γιατροί και πολλοί δουλεύουμε ακόμη για να ζήσουμε γιατί χρωστάμε δάνεια στεγαστικά στις τράπεζες, αναρωτήθηκε κανείς πώς θα ζήσουμε;

Ο Πλάτωνας στην Πολιτεία γράφει ότι ο Σωκράτης έλεγε πως η δημοκρατία έχει πολλά μειονεκτήματα γιατί οι πιο πολλοί δεν ελέγχονται και ο Τσώρτσιλ έλεγε ότι η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα, εάν εξαιρέσεις όλα τα άλλα. Η Jacqueline De Romilly γράφει στο βιβλίο της περί ελευθερίας στην Αρχαία Ελλάδα ότι οι Eλληνες πρώτοι ανακάλυψαν την ελευθερία και τη δημοκρατία. Είμαι προσωπικά και έχω αποδείξει ότι είμαι ενάντια σε κάθε άλλο πολίτευμα εκτός από τη Δημοκρατία.

Ευτυχώς ζούμε σε μια δημοκρατική πολιτεία με πρώτη φορά κυβέρνηση της αριστεράς, η οποία πρέπει να αποδείξει και στην πράξη ότι πράγματι ενδιαφέρεται και δημιουργεί συνθήκες ελευθερίας εξίσου για όλους τους Eλληνες και να αποφεύγει αυτά που κατά καιρούς έχουν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δεν πρέπει εμείς να τιμούμε το ύψιστο αγαθό, τη δημοκρατία, και να την εφαρμόζουμε κανονικά, μήπως και κάτι αλλάξει σε αυτόν εδώ τον τόπο;

Κωνσταντινος Μπουραντας

Ομότιμος καθηγητής Παθολογίας – Αιματολογίας  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Κύριε διευθυντά

Eνα από τα πλέον σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, είναι και οι κλιματικές αλλαγές. Με τη λέξη «κλίμα» εννοούμε τον μέσο όρο των καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε μια ορισμένη περιοχή για μεγάλη χρονική περίοδο. Το κλίμα παρουσίαζε και θα παρουσιάζει για πάντα αποκλίσεις που οφείλονται σε φυσικά αίτια. Η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη εμφανή αποτελέσματα, που εκτείνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας έως την άνοδο της στάθμης της θαλάσσης ως αποτέλεσμα της τήξεως των πολικών πάγων, καθώς και συχνότερη εμφάνιση καταιγίδων και πλημμυρών.

Η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του πλανήτη μας, δεδομένου ότι, εκτός των άλλων, θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρος και θα ωφελήσει οικονομικά, αφού τα κράτη θα εξαρτώνται λιγότερο από το εισαγόμενο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και θα είναι λιγότερο ευπαθή έναντι της αυξήσεως των τιμών των ορυκτών καυσίμων. Για να αποφευχθούν οι απειλές επί του κλίματος, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που να περιορίζουν τις εκπομπές άνθρακος από τη βιομηχανική πολιτική, την πολιτική μεταφορών και την πολιτική ενέργειας. Αυτό σημαίνει πλέον αποτελεσματική χρήση των ορυκτών καυσίμων και αντικατάστασή τους από ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί μείζονα πρόκληση για την παρούσα και τις επόμενες 10ετίες. Ο μακροπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η πρόληψη της αυξήσεως των θερμοκρασιών παγκοσμίως κατά περισσότερον από 2 βαθμούς Κελσίου, εν συγκρίσει με τα επίπεδα που επικρατούσαν προ της βιομηχανικής περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το έτος 2050, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθούν συγκριτικά προς τα επίπεδα προ της βιομηχανικής περιόδου παγκοσμίως. Ιδιαίτερο στόχο θα πρέπει να αποτελεί το διοξείδιο του άνθρακος που εκπέμπεται κατά την καύση ορυκτών καυσίμων, όπως οι άνθρακες, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Αν δεν ληφθούν συντόμως τελεσφόρα και αποφασιστικά μέτρα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, οι επερχόμενοι αιώνες θα χαρακτηρίζονται από άνοδο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η Ευρωπαϊκή Eνωση έχει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, ενθαρρύνουσα τα κράτη-μέλη της να εφαρμόσουν τις πρωτοβουλίες της σε εθνικό επίπεδο. Τέλος, η 21η Σύνοδος του ΟΗΕ (COB 21) για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που συνήλθε προσφάτως στο Παρίσι, παρουσία 196 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, εν αντιθέσει με τις προηγούμενες παγκόσμιες διασκέψεις του ΟΗΕ για το κλίμα, που συνήλθαν το 2009 στην Κοπεγχάγη, το 2010 στο Κανκούν του Μεξικού και το 2011 στο Ντέρμαν της Νοτίου Αφρικής και, ατυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξουν σε μια δεσμευτική απόφαση για τις συμμετάσχουσες σ’ αυτές χώρες, κατέληξε σε μια ιστορική, πράγματι, συμφωνία για το κλίμα, σύμφωνα με την οποία οι κυβερνήσεις πρέπει μέχρι το έτος 2100 να λάβουν μέτρα συγκρατήσεως της ανόδου της θερμοκρασίας αρκετά κάτω των 2 βαθμών Κελσίου, και ει δυνατόν και μέχρι του 1,5 βαθμού.

Η εν λόγω συμφωνία, που θα τεθεί σε ισχύ από του έτους 2020, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακος πρέπει να αρχίσουν μειούμενες το ταχύτερον δυνατόν και ότι η αρωγή για το κλίμα από τις αναπτυσσόμενες χώρες θα φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2020 για να στραφούν σε καθαρότερες πηγές ενέργειας και να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή.

Κωνσταντινος Β. Χιωλος

Διδάκτωρ Νομικής – Δικηγόρος

H ευτυχία

Kύριε διευθυντά

Λέγεται ότι ο Noel Coward, ηθοποιός του κινηματογράφου και μακαρίτης πλέον, είχε πει ότι «Tα χρήματα δεν καθιστούν κάποιον ευτυχή, αλλά του επιτρέπουν να είναι με μεγάλη άνεση δυστυχής». Kατ’ αναλογίαν και αναφερόμενος στο άρθρο της 11ης τρέχοντος «Eυτυχία δεν σημαίνει μακροζωία», μπορεί να ειπωθεί ότι η προσωπική ευτυχία δεν δίνει σε κάποιον μακροζωία, αλλά του επιτρέπει να απολαύσει τα λιγότερα χρόνια του, με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να ισχύσει για το άτομό του η παλαιά ευχή «τα γηρατειά ημών ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά», κάτι το οποίο στις ημέρες μας, τις πρωτοδεύτερη φορά αριστερές, καθίσταται ολοένα και δυσκολότερο.

ΘεοδωροςKαλοπισης

Π. Φάληρο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή