Οι περικοπές στους στρατιωτικούς

Οι περικοπές στους στρατιωτικούς

Κύριε διευθυντά

Συνεχείς είναι οι συζητήσεις, προτάσεις και αναφορές για τις επιπτώσεις του νέου ασφαλιστικού νόμου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.  Μελετώντας όλα τα παραπάνω, συμπεραίνεται ότι οι επώδυνες και σοβαρότερες επιπτώσεις και μεταβολές επέρχονται αφενός από τη σχεδιαζόμενη και μελετώμενη κατάργηση του ειδικού μισθολογίου των στρατιωτικών, αφετέρου δε από την υπαγωγή τους από 1-1-2011 στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και με το νέο ασφαλιστικό στο Ενιαίο Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΤΚΑ).

Είναι γνωστό ότι ο κοινός νομοθέτης διαχρονικά, ως αντιστάθμισμα των πολλαπλών απαγορεύσεων και περιορισμών, αλλά και των ειδικών συνθηκών υπηρεσίας και εργασίας των στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίες συνεπάγονται αυξημένους κινδύνους για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και αναγνώριση της αποστολής που εκτελούν, επεφύλαξε και καθόρισε ιδιαίτερη μισθολογική και ασφαλιστική μεταχείριση, που ισχύει μέχρι σήμερα.  Η κατάργηση του ειδικού μισθολογίου των στρατιωτικών και η υπαγωγή τους στο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων παράλληλα συνεπάγεται έμμεσα, αφενός, την άρση των συνταγματικών απαγορεύσεων και των ειδικών περιορισμών των ατομικών δικαιωμάτων, αφετέρου, τη μείωση της εκ του Συντάγματος αποστολής τους. Αντίθετα, η ιδιαίτερη μισθολογική και ασφαλιστική μεταχείριση, που απορρέει έμμεσα από τις διατάξεις των άρθρων 45, 23 παρ. 2 και 29 παρ. 3 του Συντάγματος (ΣτΕ 2192/2014), αποτελεί μια πρόσθετη θεσμική εγγύηση και εξασφαλίζει την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής τους με την ενίσχυση του ηθικού και την αναγνώριση των ιδιαίτερων συνθηκών και της επικινδυνότητας των καθηκόντων τους.

Βέβαια, οι στρατιωτικοί δεν είναι η εξαίρεση του κανόνα στην οικονομική κρίση, ωστόσο βιώνουν αυτή με πολλαπλές μειώσεις και εισφορές των αποδοχών και των συντάξεών τους με άμεση συνέπεια την ηθική απαξία ως προς το κύρος και την αξιοπρέπειά τους και την αδυναμία εξασφάλισης ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης. Φτάσαμε στον πυθμένα του επιπέδου ζωής.

Νικολαος Ζαρκαδας – Υποστράτηγος ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή