Η δεύτερη πατρίδα του ιστορικού κ. Ρίχτερ

Η δεύτερη πατρίδα του ιστορικού κ. Ρίχτερ

Κύριε διευθυντά

Προσέφερε υπηρεσία η «Καθημερινή» (15-5-2016) με τη δημοσίευση της προκλητικής και θρασύτατης συνέντευξης του Γερμανού ιστορικού Χάινς Ρίχτερ.

Ας αρχίσουμε με την αθωωτική γι’ αυτόν δικαστική απόφαση, που δεν έκρινε το περιεχόμενο αλλά το πνεύμα ελευθερίας έκφρασης απόψεων του βιβλίου: Πρόκειται για απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου. Με όλη τη βαρύτητα που αυτή περιέχει, είναι σεβαστή. Ο κ. Ρίχτερ χαίρεται γιατί η προκείμενη απόφαση του επιτρέπει «να παραμένει Ελληνας, να επισκέπτεται τη δεύτερη πατρίδα του» (την Ελλάδα). Τι το θέλει να είναι Ελληνας αφού εμείς δολοφονούμε στρατιώτες (που ήθελαν σε πολεμική επιχείρηση με αλεξίπτωτα να καταλάβουν την Κρήτη, εκτελούμε αιχμαλώτους και γενικά παραβιάζουμε αδίστακτα τους διεθνείς κανόνες του  πολέμου). Ενώ, κατά τον κ. Ρίχτερ, οι Γερμανοί δολοφόνησαν τους Καλαβρυτινούς, έκαψαν το Δίστομο, εξετέλεσαν τους κατοίκους της Βιάννου, πυρπόλησαν αναρίθμητα χωριά, προέβησαν σε μαζικές εκτελέσεις αμάχων κ.λπ. «καλυπτόμενοι από τους νόμους». (Τι θράσος!)

Τώρα ο κ. Ρίχτερ ετοιμάζει βιβλίο με το οποίο θα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα «χρωστάει στη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις και όχι το αντίστροφο». Εχει δίκιο αφού η Ελλάδα κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία, η Ελλάδα κατέλαβε τη Γερμανία με τον στρατό της, λεηλάτησε τον γερμανικό πλούτο και άφησε Γερμανούς πολίτες να πεθαίνουν στους δρόμους από ασιτία και διέπραξε τόσα άλλα εγκλήματα του ποινικού δικαίου (πολιτικού και πολεμικού). Η αναισχυντία στον ανώτατο βαθμό!

Δεν συμφωνώ με όσους -επίσημα ή ανεπίσημα- προτρέπουν τον επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου κ. Ρίχτερ να «αποποιηθεί» τον τίτλο. Ο τίτλος πρέπει να παραμείνει για να θυμίζει στα ελληνικά πανεπιστήμια ότι πρέπει να είναι προσεκτικά και να μην υποκύπτουν σε εξωεπιστημονικά κι εξωπανεπιστημιακά κριτήρια (ιδεολογικά, πολιτικά κ.λπ.).

Τι επιδιώκει ο κ. Ρίχτερ μάς το λέει απροκάλυπτα: Ετοιμάζει βιβλίο για τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει η Ελλάδα στη Γερμανία! Εμαθε καλά την ιδιοτελή μέθοδο που αποφέρει χρήματα και δόξα. Το αναφέρει ο ίδιος: «Μετά την ποινική δίωξη το βιβλίο (κατά των Κρητών) πάει καλά. Είναι η πρώτη φορά που έχω κέρδος και δεν βγάζω απλώς τα όσα έχω ξοδέψει για την έρευνά μου. Επιπλέον έχω γίνει διάσημος στη Γερμανία».

Διονυσησ Κ. Μαγκλιβερασ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή