Ποιος τορπιλίζει την ειρήνη;

Ποιος τορπιλίζει την ειρήνη;

Κύριε διευθυντά

Θα θέλαμε να απευθύνουμε μια απάντηση σε άρθρο του Παλαιστίνιου διπλωματικού εκπροσώπου στην Ελλάδα, κ. Μαρουάν Τουμπάσι, στην «Καθημερινή» (22.6.2016) με τίτλο «Οι Παλαιστίνιοι κατά ισραηλινής προεδρίας στον ΟΗΕ». Δεν θα εστιάσουμε πολύ στην επιλεκτική μνήμη του κ. Τουμπάσι ή στη δική του ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων. Εκείνοι που έχουν γνώση της ιστορίας του Ισραήλ γνωρίζουν καλά τις πολλές λεπτομέρειες που λείπουν από τη διαστρεβλωμένη αφήγησή του. Μεταξύ αυτών, το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι ήταν εκείνοι που απέρριψαν το Σχέδιο Διαχωρισμού του ΟΗΕ (Ψήφισμα 181), ενώ συντάχθηκαν με πέντε αραβικά κράτη σε έναν πόλεμο εναντίον του νεοσύστατου Κράτους του Ισραήλ μετά το Ολοκαύτωμα, όπως και το γεγονός ότι ο ηγέτης τους εκείνη την εποχή, ο μουφτής της Ιερουσαλήμ, Χατζ Αμίν Αλ Χουσέινι, συμμάχησε με τον Αδόλφο Χίτλερ και τους Ναζί στην προσπάθειά του να εμποδίσει τη δημιουργία εβραϊκού κράτους.

Η καταδίκη από τον κ. Τουμπάσι της εκλογής του Ισραήλ στην Προεδρία της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με την υποστήριξη πολλών κρατών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, είναι χαρακτηριστικό της απόρριψης τόσο του Ισραήλ όσο και των ειρηνευτικών συνομιλιών από την παλαιστινιακή ηγεσία. Οι Παλαιστίνιοι όχι μόνο έχουν απορρίψει στο παρελθόν προχωρημένες προτάσεις ειρήνης, αλλά έχουν περιφρονήσει τις επανειλημμένες εκκλήσεις του σημερινού πρωθυπουργού του Ισραήλ, κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις με στόχο την επίτευξη της λύσης δύο κρατών με βάση την αναγνώριση του Ισραήλ ως το κράτος του εβραϊκού λαού και ενός παλαιστινιακού κράτους για τους Παλαιστίνιους. Μάλιστα, προχθές ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, κ. Μαχμούντ Αμπάς, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ, κ. Ρεουβέν Ρίβλιν, στο περιθώριο ομιλιών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με μεσολάβηση του προέδρου του Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς. Αντί να προχωρήσουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες, οι Παλαιστίνιοι έχουν αποδυθεί ανεπιτυχώς σε μια προσπάθεια απομόνωσης του Ισραήλ στον ΟΗΕ και άλλα διεθνή φόρα, οδηγώντας τους ίδιους, αλλά και την ειρηνευτική διαδικασία σε αδιέξοδο. Ο κ. Τουμπάσι ισχυρίζεται ότι οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν μια λύση δύο κρατών χωρίς τρομοκρατία και δολοφονίες. Περιέργως, δεν λέει τίποτα για το τελευταίο κύμα παλαιστινιακής τρομοκρατίας, και μάλιστα με την ενθάρρυνση της Παλαιστινιακής Αρχής, από τον Σεπτέμβριο του 2015 που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες αθώους Ισραηλινούς πολίτες, σε σχεδόν 300 τρομοκρατικές ενέργειες μεταξύ των οποίων επιθέσεις με μαχαίρια, πυροβολισμοί, διεμβολίσεις με αυτοκίνητα και ανατίναξη λεωφορείου. Επίσης δεν εξηγεί πώς μπορεί να επιτευχθεί η λύση δύο κρατών χωρίς απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών εξαιτίας των αποφάσεων της παλαιστινιακής ηγεσίας.

Τέλος, η «Καθημερινή» περιγράφει λανθασμένα τον κ. Τουμπάσι ως πρέσβη του «Κράτους της Παλαιστίνης», το οποίο δεν υφίσταται επίσημα, αλλά μπορεί να προκύψει μια ημέρα από μία λύση δύο κρατών με βάση την αμοιβαία αναγνώριση και ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής. Η ειρήνη και ο τερματισμός της σύγκρουσης που έχει ταλαιπωρήσει τα δύο έθνη για τόσα χρόνια μπορεί να προέλθει μόνο εφόσον οι δύο πλευρές καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να λύσουν τις διαφορές τους.

Γουιλιαμ Αναγνωσταρας – Υπεύθυνος Τύπου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή