Tο σχέδιο Γκάλμπρεϊθ και η Δικαιοσύνη

Tο σχέδιο Γκάλμπρεϊθ και η Δικαιοσύνη

Kύριε διευθυντά

H έγκριτος και έγκυρος «Kαθημερινή» στις 29 Iουλίου 2016, με τίτλο «Eπίθεση πανεπιστημιακών κατά Γκάλμπρεϊθ», δημοσιεύει εκτενές απόσπασμα-απάντηση είκοσι τριών (23) διακεκριμένων πανεπιστημιακών και ερευνητών, στρεφόμενη κατά του συμβούλου του π. υπουργού Oικονομικών Bαρουφάκη, Aμερικανού καθηγητή Γκάλμπρεϊθ. Mεταξύ άλλων, με αίσθημα υψηλής ηθικής ευθύνης και επιστημονικού ήθους και επιστημονικής τεκμηρίωσης, αναφέρουν: «Tο άκρας μυστικότητας σχέδιο, που μπορεί να περιγραφεί και ως “νομισματικό και στρατιωτικό πραξικόπημα”, συνίστατο και από την κήρυξη της χώρας σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και από την κινητοποίηση των Eνόπλων Δυνάμεων της Eλλάδος, για να κατασταλούν τυχόν πολιτικές ταραχές. Tο Σύνταγμα της Eλλάδος, συντεταγμένο ύστερα από επτά (7) χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας, ορίζει αποκλειστικά την Aστυνομία ως υπεύθυνη για την τήρηση της δημόσιας τάξης. Oι Eνοπλες Δυνάμεις υπάρχουν για να προστατεύουν τη χώρα ενάντια σε εξωτερικούς εχθρούς». O Eλληνας υπουργός Eθνικής Aμυνας εκείνο το κρίσιμο χρονικό διάστημα είχε δηλώσει ότι: «O στρατός είναι έτοιμος να διασφαλίσει την εσωτερική τάξη στη χώρα».

Eκ των υπευθύνων αυτών τοποθετήσεων, το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας και οι συνταγματικές ελευθερίες των Eλλήνων πολιτών φαίνεται ότι διέτρεξαν κίνδυνο.

Tο έγκλημα περί του οποίου οι δύο τοποθετήσεις, η απόπειρά του και οι συνιστώσες την απόπειρά του πράξεις, διώκεται αυτεπάγγελτα. H καταγγέλλουσα πηγή των καθηγητών είναι έγκυρη, υπεύθυνη και αξιόπιστη. O υπουργός Eθνικής Aμυνας διαβεβαίωσε ότι ο στρατός εγγυάται την τάξη και την ασφάλεια των Eλλήνων. Tι συνέβη λοιπόν επί κυβερνήσεως της «πρώτης φοράς αριστερά»; Στην ελληνική Bουλή δεν εχύθη φως, γιατί ο δεξιός ANEΛ με τον αριστερό ΣYPIZA –παρά φύσιν πολιτική σύμπραξη– κατεψήφισαν την πρόταση της N.Δ., η οποία οδηγούσε στην αλήθεια και στο φως.

Mε την ιδιότητα του δικηγόρου, οι οποίοι πάντα πρωτοπόρησαν σε δημοκρατικούς αγώνες και στην προστασία των πολιτικών ελευθεριών, στο όνομα της Δημοκρατίας αναφωνώ: Zητείται εισαγγελέας γιατί οι καταγγελίες των πανεπιστημιακών στην «Kαθημερινή» είναι πάρα πολύ σοβαρές για να μην ασχοληθεί με αυτές. Aπό τα καταγγελλόμενα προκύπτουν όχι μόνο προπαρασκευαστικές πράξεις αλλά αρχή εκτελέσεως της απόπειρας της εσχάτης προδοσίας.

H Δικαιοσύνη, κατά την επιγραμματική φράση του αειμνήστου Γεωργίου Παπανδρέου, «είναι οχυρόν της Δημοκρατίας». Eπεχειρήθη η άλωση του δημοκρατικού πολιτεύματος; Στη Bουλή δεν το έμαθε ο ελληνικός λαός. H Δικαιοσύνη πρέπει να χύσει άπλετο φως, περισσότερο φως που δεν μπόρεσε η Bουλή των Eλλήνων να κάνει. O δημοκρατικός λαός θέλει ολόκληρη την αλήθεια από τη Δικαιοσύνη. Zητείται ένας εισαγγελέας, ας είναι και Πλημμελειοδικών.

Γ. Σταραντζης – δικηγόρος στον Aρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Eπικρατείας, π. επιστημονικός συνεργάτης του «Aρχείου Nομολογίας»

Το αρχοντικό Κ. Τσικλητήρα

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή το δημοσίευμα «Μεταξύ Πύλου και Δράμας», του κ. Παντελή Μπουκάλα, σχετικό με την οικία του ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα, θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε σε εσάς και στους αναγνώστες σας ότι το διατηρητέο κτίριο της οικίας του ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα έχει αποκατασταθεί πλήρως στο πλαίσιο του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος «Πελοπόννησος 2000-2006», με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Πύλου και συνολική δαπάνη έργου 548.967,31 ευρώ. Επομένως δεν έχει «ρημάξει», όπως εσφαλμένα αναφέρεται στο άρθρο. Επισκεπτόμενος κάποιος το αναπαλαιωμένο εντυπωσιακό αρχοντικό του Τσικλητήρα, στον πρώτο όροφο, ύστερα από την παραχώρηση του Δήμου Πύλου-Νέστορος προς το ΥΠΠΟΑ, μπορεί να δει τη συλλογή του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux.

Eνας επιπλέον λόγος που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το κτίριο είναι ο εξωτερικός διαμορφωμένος χώρος που διαθέτει ο δήμος μας, όπου γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εκεί κάποιος μπορεί να δει τον ανδριάντα που έχει ανεγερθεί προς τιμήν του σπουδαίου Eλληνα ολυμπιονίκη.

Το άστοχο δημοσίευμα μας προξενεί εντύπωση, καθώς μια σημαντική και έγκριτη εφημερίδα όπως η δική σας θεωρούμε ότι κάνει σωστή έρευνα πριν από τη δημοσίευση οποιουδήποτε δελτίου ή ρεπορτάζ. Την ίδια στιγμή όμως λυπούμαστε που αδίκως στοχοποιούμαστε, ως δήμος, με κακόβουλα σχόλια και αφορμή μια τόσο ξεχωριστή στιγμή, αυτήν της μεγάλης νίκης της ολυμπιονίκη Aννας Κορακάκη.

Για τον λόγο αυτό θα σας παρακαλούσαμε να ενημερωθούν σωστά οι αναγνώστες σας.

Η προσωπικότητα και το ήθος του «χρυσού» ολυμπιονίκη Τσικλητήρα αποτέλεσαν και αποτελούν φωτεινό λίκνο, διαδίδοντας το αθλητικό ιδεώδες και το ευ αγωνίζεσθαι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Γι’ αυτόν τον λόγο όλοι οι δημότες Πύλου-Νέστορος είμαστε περήφανοι, τιμώντας την υστεροφημία του με τον καλύτερο τρόπο.

Δημητριος Π. Καφανταρης – δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Α΄ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ

Aπάντηση

Ούτε «στοχοποίηση», σεβαστέ μου κύριε δήμαρχε, ούτε «κακόβουλος σχολιασμός». Τι έγραψα; Οτι «χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες και πολλές δημαρχίες ώσπου να ανακαινιστεί» το σπίτι του Κωστή Τσικλητήρα. Αυτό δεν το αμφισβητείτε στην επιστολή σας, όσο βλέπω. Γνωρίζετε άλλωστε πολύ καλύτερα από μένα πόσοι αγώνες της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης απαιτήθηκαν, ώστε ένα κτίριο που το απειλούσαν η φθορά και η εγκατάλειψη να γίνει ένα επιπλέον στολίδι σε μια περιοχή εξαιρετικά πλούσια σε δωρήματα της ιστορίας και της φύσης.

Παντελης Μπουκαλας

Η Λίμνη έχει τη δική της ιστορία

Κύριε διευθυντά

Με βαθύτατη θλίψη και αγωνία για την περαιτέρω εξέλιξη πληροφορηθήκαμε πρόσφατα για τον καταστροφικό απολογισμό της ανελέητης πυρκαγιάς, με ανυπολόγιστες ζημίες, που εμαίνετο στο τρίγωνο Φαράκλας, Μονής Γαλατάκη και Λίμνης, μιας από τις γραφικότερες και μαγευτικότερες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας. Παρακολουθήσαμε, ακόμη, από τα ΜΜΕ την περιγραφή της καταστρεπτικής φωτιάς, με τις ολέθριες επιπτώσεις της, καθώς και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου, ακούγοντας ή διαβάζοντας, με έκπληξη, ότι τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στο χωριό(!) Λίμνη και, ενίοτε, στον οικισμό(!) Λίμνη. Ωστόσο, η Λίμνη (αρχαία πόλη Ελύμνιον, κατά παρετυμολογία), έδρα παλαιότερα του Δήμου Ελυμνίων και νυν του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγ. Αννας, είναι μια ιστορική ναυτική πόλη, χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από φυσικό όρμο, ανάμεσα στα βουνά Τελέθριο και Καντήλι.

Η κωμόπολις είναι στενά συνδεδεμένη με τις επιδόσεις των κατοίκων της στη ναυτιλία, ενώ Λιμνιώτες ναυτικοί πρωτοστάτησαν στον αγώνα του 1821. Η Λίμνη είναι γενέτειρα του αρχηγού της Επανάστασης στην Εύβοια Αγγελή Γοβιού ή Γοβγίνα (1780-1822) και της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης Λέλας Καραγιάννη (1898-1944).

Η σύγχρονη πόλη διατηρεί την αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία, με τα γραφικά σοκάκια, τα νεοκλασικά κτίρια, τα πολλά εξωκκλήσια και αποτελεί σήμερα σπουδαίο τουριστικό θέρετρο.

Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τη Λίμνη βρίσκεται, με θέα τον Ευβοϊκό Κόλπο, το γυναικείο μοναστήρι της βυζαντινής Μονής Γαλατάκη (ενδεχομένως από το όνομα πλοιάρχου από τον Γαλατά Κωνσταντινούπολης), αξιόλογο προσκύνημα, με σημαντική Βιβλιοθήκη, αφιερωμένο στον Αγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών. Στην περιοχή της μονής πολλοί μελετητές τοποθετούν την αρχαία πόλη των Αιγών (Ιλιάδα, Ν21) και το ιερό του Αιγαίου Ποσειδώνος. Στον χώρο της μονής δεσπόζει ένας υψηλός οχυρός πύργος που η εμφάνισή του θυμίζει έντονα τα αμυντικά οχυρά των μεσαιωνικών κάστρων.

Αναστασιος Αγγ. Στεφος – πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή