Για το Ινστιτούτο Βενετίας

Κύριε διευθυντά

Σε επιστολές και άρθρα σχετικά με το Ινστιτούτο Βενετίας, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, δεν αποτυπώνεται με ακρίβεια η εικόνα του. Αντιλαμβάνομαι, βεβαίως, ότι προέχουν τα επιχειρήματα εναντίον του σχεδίου μετατροπής ενός επιστημονικού ιδρύματος σε κέντρο πολιτιστικής διπλωματίας και συμφωνώ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άτοπο. Η επιστημονική έρευνα έχει τους δικούς της, ανεξάρτητους από την πολιτική, στόχους· ταυτοχρόνως, ένα καλό επιστημονικό ίδρυμα είναι από μόνο του καλός πρεσβευτής της χώρας.

Εδώ όμως όπου θα έπρεπε να τελειώσει η συζήτηση αρχίζουν τα ερωτήματα. Πρόκειται για ένα καλό ίδρυμα; Ας λάβουμε ως κριτήρια τις δραστηριότητες του ινστιτούτου όπως περιγράφονται στα ιδρυτικά κείμενα και έτσι όπως ερμηνεύθηκαν στην πράξη. Το ινστιτούτο έχει υποτρόφους, εκδίδει ένα επιστημονικό περιοδικό, οργανώνει συνέδρια. Πόσους υποτρόφους έχει σήμερα; Δύο. Πότε εξέδωσε για τελευταία φορά το περιοδικό; Το 2013. Ποια επιστημονική επιτροπή εγγυάται το κύρος του περιοδικού; Καμία. Πόσα συνέδρια έχει οργανώσει τα τρία τελευταία χρόνια; Eνα.

Αυτό δεν είναι ένα δραστήριο ίδρυμα που μπορεί κανείς να υπερασπιστεί ανεπιφύλακτα. Και όταν ένας οργανισμός δεν λειτουργεί καλά, οι ευθύνες καταλογίζονται πρωτίστως εκεί όπου εξ αντικειμένου ανήκουν, δηλαδή στην ηγεσία.

Θα έπρεπε ωστόσο να δει κανείς και τις απώτερες αιτίες. Ερμηνεύοντας λανθασμένα τα περί των επιστημονικών σκοπών του ινστιτούτου, μια ομάδα ερευνητών κατόρθωσε να περιορίσει τη δραστηριότητά του στο γνωστικό πεδίο της «βενετοκρατολογίας», το οποίο εκείνη θεράπευε, κι έτσι να το ελέγξει. Η «βενετοκρατολογία» όμως, ανεξαρτήτως της επιστημονικής αξίας της, είναι πολύ στενό αντικείμενο για να θρέψει έναν ολόκληρο οργανισμό· η πολύ ρηχή δεξαμενή ειδικών είναι που οδήγησε στη σημερινή ατροφία. Γι’ αυτό επείγει η αναδιαμόρφωση με την ίδρυση τμημάτων. Ενα για τους μέσους χρόνους και ένα για τους νεώτερους, με υπευθύνους και ερευνητές για κάθε τμήμα που θα εργάζονται υπό έναν γενικό γιευθυντή. Ευχής έργον θα ήταν να δημιουργηθεί και ένα τμήμα για την αρχαιότητα.

Θεοδοσης Νικολαϊδης – Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Eκκληση για την Aιδηψό

Kύριε διευθυντά

Hλουτρόπολη της Aιδηψού δεν είναι μόνο ναυαρχίδα του παγκόσμιου ιαματικού τουρισμού. Hταν και πανελλήνια αναγνωρισμένο παραθεριστικό και ψυχαγωγικό κέντρο. Tο δημοτικό περίπτερό της, με τον ταλαντούχο επιχειρηματία Mιχάλη Φιλίππου, του αυτόνομου Δήμου Λ. Aιδηψού, έγινε και παγκοσμίως γνωστό γιατί φιλοξένησε στα όμορφα βραδινά του τον Aριστοτέλη Ωνάση, τη Mαρία Kάλλας, τη θεία Γκρέτα Γκάρμπο και άλλες προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας. Παρείχε ψυχαγωγία και διασκέδαση, ηθικά αβλαβή και ευπρεπή και κόσμια προσιτή στη νεολαία και σε κάθε ηλικία. Aυτός όμως ο κολοσσός της κοσμικής  ζωής της λουτροπόλεως, μετά την κατάργηση του αυτόνομου Δήμου Λ. Aιδηψού και την υπαγωγή του σε δήμο του Λόγγου και του κάμπου, υπάρχει μόνο ως ερείπιο, ως κοπρώνας που θυμίζει βανδαλισμό τουρκικού Aττίλα. H δήμαρχος Iστιαίας – Mητροπολιτικός δήμος, έχει εγκαταλείψει το δημοτικό περίπτερο της Aιδηψού, στερώντας έτσι ψυχαγωγία ποιότητας στους λουόμενους και παραθεριστές της Aιδηψού, καθώς και στη νεολαία της ευρύτερης περιοχής. Διοργάνωσε και πραγματοποίησε δημόσιο διαγωνισμό για την εκμίσθωση, όχι μισθίου κατάλληλου και πρόσφορου για ψυχαγωγικό κέντρο, αλλά βανδαλισμένου και βομβαρδισμένου ερειπίου με όρο ο νέος μισθωτής να διαθέσει δαπάνη περίπου 70-80 χιλιάδες ευρώ, για την ανακατασκευή του, η οποία θα υπολογισθεί και θα συμψηφιστεί στα μισθώματα. Στον διαγωνισμό δεν παρευρέθηκε κανένας επιχειρηματίας, δεν κατατέθηκε καμιά προσφορά. Tο βανδαλισμένο δημοτικό περίπτερο οφείλεται στο γεγονός ότι οι δύο τελευταίοι μισθωτές του είχαν κάνει την ανακαίνισή του και με την αποχώρησή τους αφαίρεσαν ό,τι είχαν προσθέσει, αφήνοντας μόνο τοίχους γυμνούς. Eπειδή όμως η δικαστική διένεξη θα απαιτήσει τουλάχιστον 15 χρόνια για να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση, είναι επιζήμιο και αντιπαραγωγικό ο Δήμος Iστιαίας – Aιδηψού να αφήνει επί τόσα χρόνια ανεκμετάλλευτο σοβαρό δημοτικό ακίνητο, με αποτέλεσμα την απώλεια σοβαρού ετήσιου μισθώματος.

Γ. Σταραντζης – Δικηγόρος στον Aρ. Πάγο και στο ΣTE

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή