Ασυδοσίας και ανομίας γωνία…

Ασυδοσίας και ανομίας γωνία…

Κύριε διευθυντά

Την ωραία εικόνα που έχουν ιδίως οι ξένοι τουρίστες για την χώρα μας τη σπιλώνει και την αμαυρώνει πολλές φορές η ανομία που διαπιστώνεται σε όλες τις εκφάνσεις του καθημερινού βίου και σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα. Οταν τον φιλήσυχο και κατά τεκμήριο πολιτισμένο Ελληνα τον καταλαμβάνει ο οίστρος της καταστροφολογίας, του φανατισμού, της απαξίωσης και υποβάθμισης κάθε θεσμού και καθιερωμένης αξίας, αλλάζει ξαφνικά η όψη του τοπίου και εμφανίζει εικόνα τριτοκοσμικής και πρωτόγονης χώρας. Οι επαναστατημένες και εξοργισμένες μειοψηφικές ομάδες πολιτών προβαίνουν σε βάναυσες παράνομες πράξεις, πού λόγω της γενικευμένης ανομίας και ανοχής, παραμένουν συνήθως ατιμώρητες, για να επαναληφθούν με την πρώτη ευκαιρία. Η ασυδοσία ξεκινά τις περισσότερες φορές από τα μαθητικά θρανία, όπου οι νεαροί του έθνους βλαστοί διδάσκονται τη διεκδίκηση μόνον των δικαιωμάτων τους, χωρίς να δίδεται βαρύτητα στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους έναντι της πατρίδας. Από εκεί ξεκινούν οι καταλήψεις, οι καταστροφές της σχολικής περιουσίας, οι ρυπάνσεις με αντιαισθητικά γκράφιτι και αναγραφή χυδαίων εκφράσεων, η προκλητική και αυθάδης συμπεριφορά προς τους εκπαιδευτικούς και τα φαινόμενα εκφοβισμού (bullying) κατά συμμαθητών.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, των οποίων η εξωτερική εικόνα είναι αποκρουστική από την αναγραφή συνθημάτων με σπρέι σχεδόν σε όλους τους τοίχους των εκπαιδευτηρίων, την ανάρτηση κουρελιασμένων πανό και τη ρύπανση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων με πάσης φύσεως αντικείμενα. Οι προπηλακίσεις, οι απειλές και ο αποκλεισμός καθηγητών ακόμα και με κτίσιμο των γραφείων τους, οι μακρόχρονες καταλήψεις και η απαγόρευση εισόδου φοιτητών στις σχολές τους είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο στα ελληνικά πανεπιστήμια, αφού, εν ονόματι του περιβόητου «ασύλου», η αστυνομία δεν επεμβαίνει, αλλά και όταν κάποτε συλληφθούν κάποιοι ταραξίες για διάπραξη ποινικών αδικημάτων συνήθως παραμένουν ατιμώρητοι. Αλλά κορυφαίο δείγμα ανομίας αποτελεί το επονομαζόμενο «κράτος των Εξαρχείων», φωλιά αναρχικών και εγκληματικών στοιχείων στο κέντρο της πρωτεύουσας, το οποίο είναι απρόσιτο στις αστυνομικές δυνάμεις χρόνια τώρα. Νομίζω ότι αποτελεί πρωτότυπο φαινόμενο παρανομίας παγκοσμίως. Φοβάμαι πως οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κατέκλυσαν τον τόπο μας, διαπιστώνοντας τη διάχυτη ανομία και ατιμωρησία στον τόπο μας, θα φροντίσουν να μείνουν μόνιμα εδώ και θα αρχίσουν και αυτοί να συμπεριφέρονται παρόμοια προς διεκδίκηση των όποιων δικαιωμάτων τους. Στη χώρα της ανομίας.

Δημητριος Δημηνας – Δικηγόρος, Κατερίνη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή