Τι έλεγαν τότε, τι ζούμε σήμερα

Τι έλεγαν τότε, τι ζούμε σήμερα

Κύριε διευθυντά

Από μια συνέντευξη του κ. Π. Λιαργκόβα, υπευθύνου Προϋπολογισμού της Βουλής, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με δεδομένα την απαράμιλλη ειλικρίνεια και αδιαμφισβήτητη επιστημοσύνη του, θα μπορούσε κανείς να βγάλει αβίαστα το συμπέρασμα ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευοίωνα. Και αυτό γιατί, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, όλοι σχεδόν οι δείκτες της οικονομίας μας, αντιπαρατιθέμενοι με τους αντίστοιχους του έτους 2014, απέχουν παρασάγγας, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Θέλοντας να καταλάβω πώς και γιατί φθάσαμε σε αυτό το σημείο ώστε να αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός το να πιάσει η οικονομία τα επίπεδα του 2014, ανέτρεξα νοερά πίσω σε εκείνη τη χρονιά και στην πολιτική κατάσταση εκείνης της εποχής. Και τότε άρχισαν να ηχούν στα αυτιά μου οι αρνήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλους και για όλα, καθολική άρνηση επί παντός επιστητού.

Χαρτιά από τα σκισμένα μνημόνια αιωρούντο στον αέρα, οι μισθοί 13ος και 14ος επανεφέροντο στους συνταξιούχους, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύονταν απειλές κατά των δανειστών της χώρας σε άπταιστα αγγλικά (Go back, κ. Μέρκελ, Go home, κ. Σόιμπλε). Επιπροσθέτως είχαμε διάφορες προτροπές προς τους πολίτες, να μην πληρώνουν τους άδικους φόρους (ΕΝΦΙΑ, διόδια κ.λπ.), πράγμα εγκληματικό και ολέθριο για την οικονομία, ενώ εκστομίζονταν απειλές προς την κυβέρνηση να μη φέρνει στη Βουλή νομοσχέδια ματαίως, γιατί θα αναιρεθούν όλα, όταν με το καλό γίνουν κυβέρνηση.

Αυτό ήταν κυριολεκτικά το κλίμα στην πολιτική ζωή του τόπου, με αποκορύφωμα τη μη συναίνεση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οπότε και οδηγηθήκαμε σε εκλογές. Με αυτά και πολλά άλλα, υποσχόμενοι στους πάντες τα πάντα, εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό και κατάφεραν να υφαρπάξουν την ψήφο του, όχι βίαια βεβαίως αλλά επιτηδείως, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη σημερινή κατάσταση, όπου οι συντάξεις εξακολουθούν να μειώνονται, με κίνδυνο να εξαφανιστούν, ενόψει κυοφορούμενου 4ου μνημονίου.

Το ΕΚΑΣ είναι πλέον παρελθόν, ενώ τα άπταιστα «Go back» και «Go home» μετετράπησαν σε αβρότητες και χειροφιλήματα. Η αλαζονεία και η ακόρεστη δίψα για εξουσία σε όλο τους το μεγαλείο. Τέλος, αυτό που κατέπληξε και άφησε ενεούς όλους τους Ελληνες είναι η δικαιολογία ότι όλα αυτά ήσαν αποτέλεσμα αυταπάτης του πρωθυπουργού και όχι μόνο.

Αλλά βέβαια θα πρέπει να γνωρίζουν, και είμαι βέβαιος γι’ αυτό, ότι στην πολιτική δεν επιτρέπονται για κανένα λόγο οι αυταπάτες, όταν μάλιστα σηκώνεις στις πλάτες σου τις τύχες μιας ολόκληρης χώρας, γιατί αυτό δείχνει, λίαν επιεικώς, ακαταλληλότητα…

Ι. Κ. Παπουτσιαδης – Συνταξιούχος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή