Τα οστά των ηρώων μας

Κύριε διευθυντά

Λόγω της ανακίνησης του θέματος για τα ελληνικά νεκροταφεία στην Αλβανία και με αφορμή την προχθεσινή προβολή της συνέντευξης του Αλβανού πρωθυπουργού σε εσάς, θα ήθελα να σας παραθέσω την προσωπική μου εμπειρία επί του θέματος.

Τον Φεβρουάριο του 1941 στην Πρεμετή της Αλβανίας ο προπάππος μου, Παναγιώτης Φωτεινέας του Δημητρίου με καταγωγή από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, τραυματίζεται από οβίδα και μετά από 8 μέρες νοσηλείας στα πρόχειρα νοσοκομεία του Ερυθρού Σταυρού πεθαίνει αφήνοντας πίσω του μία γυναίκα χήρα και τρία παιδιά ορφανά. Αφησε όμως πίσω του στα παιδιά που δεν τον γνώρισαν, στα εγγόνια του και στα δισέγγονά του τη μνήμη ενός ήρωα που αγωνίστηκε για να είναι αυτά ελεύθερα. Αλλά όχι μόνο για εμάς. Αγωνίστηκε και για εσάς, κύριοι υπουργοί και υφυπουργοί. Αλλά και για τα παιδιά σας και για όλη την Ελλάδα. Ο Παναγιώτης Φωτεινέας πρέπει να είναι ένας ήρωας για όλους σας και να προσπαθείτε καθημερινά να επιστρέψουν τα οστά του στην οικογένειά του. Μαζί με τον Παναγιώτη Φωτεινέα ήταν κι άλλοι «Παναγιώτης Φωτεινέας» προπαππούδες κάποιων άλλων που ακόμα βρίσκονται θαμμένοι και ξεχασμένοι στην Αλβανία. Ξεχασμένοι όχι από εμένα και την οικογένειά μου αλλά από εσάς.

Η μνήμη ενός πατέρα που ποτέ δεν τον γνώρισε γιατί όταν πέθανε ήταν μόλις 2 χρονών και μια μεγάλη στεναχώρια που ακολουθεί τον παππού μου Δημήτρη Φωτεινέα τόσα χρόνια με οδήγησε το 2009 να απευθυνθώ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο γραφείο Ιστορίας Στρατού για να μάθω περισσότερες πληροφορίες για τον τόπο και τρόπο ταφής (ατομικός/ομαδικός τάφος) του προπάππου μου. Από εκεί πήρα μία ωραιότατη αδιαφορία και με παρέπεμψαν σε άλλη υπηρεσία. Η μία υπηρεσία με παρέπεμπε στην άλλη και κατέληξα έπειτα από 10 υπηρεσίες στο Στρατολογικό Γραφείο Καλαμάτας, οι οποίοι με παρέπεμψαν πού αλλού (;) στο υπ. Εθνικής Αμυνας. Εκεί κατάλαβα την αδιαφορία και την απροθυμία της ηγεσίας για ένα προσωπικό μου μεν θέμα αλλά και για ένα εθνικό θέμα από την άλλη. Επειτα από πολλά χρόνια το 2015 προσπαθώντας μόνη (χωρίς την «πολύτιμη βοήθεια» των υπηρεσιών μας) κατέληξα να μιλώ με τον υπεύθυνο Στρατού στο προξενείο στο Αργυρόκαστρο, κ. Κύρτσο, ο οποίος πολύ πρόθυμα και ευγενικά δέχθηκε να με βοηθήσει και έψαξε σε αρχεία να μου δώσει την πληροφορία ότι ο προπάππος μου είναι θαμμένος σε ομαδικό τάφο και ενώ έχουν υπογραφεί κάποιες συνθήκες για το άνοιγμα αυτών των τάφων, η διαδικασία κωλυσιεργεί και από την αλβανική και από την ελληνική πλευρά. Μου έδωσε το τηλέφωνο ενός γιατρού – βιολόγου στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο που συλλέγει DNA συγγενών των θυμάτων, του κ. Μενούνου, ο οποίος εξεπλάγη που ήρθα σε επαφή μαζί του (αφού όπως λέει ήμουν η πρώτη συγγενής θύματος που ενδιαφέρθηκα για το θέμα, γιατί συνήθως εκείνος επικοινωνεί με συγγενείς θυμάτων και δεν τους βρίσκει ή τους βρίσκει και αδιαφορούν). Κατέθεσε λοιπόν ο παππούς μου το δείγμα DNA ούτως ώστε όταν κι όποτε ανοιχτούν αυτοί οι ομαδικοί τάφοι να ταυτιστούν τα οστά του προπάππου.

Εμείς λοιπόν από την πλευρά μας κάναμε πράγματα περισσότερα και από τις δυνάμεις μας, περισσότερα και απ’ όσα έκαναν μέχρι τώρα όλοι οι υπεύθυνοι, που κανονικά έπρεπε να κάνει κάθε κυβέρνηση μιας υποτιθέμενης αναπτυγμένης χώρας του κόσμου για τους ήρωες πεσόντες της, αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής.

Τέλος, θα ήθελα να μεταφέρω τη θερμή παράκληση και ελπίδα όλης μου της οικογένειας προς επίσπευση της όλης διαδικασίας της εκταφής των οστών των Ελλήνων στρατιωτών γιατί δεν πρόκειται μόνο για ένα προσωπικό θέμα αλλά για εθνικό.

Κατερινα Μαντζωρου

Οι γείτονες της Ελλάδας…

Κύριε διευθυντά

Μετά τον μεσαίωνα του άθεου Εμβέρ Χότζα, τώρα έχουμε τον Εντι Ράμα έναν γνήσιο εκφραστή του ανθελληνικού εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού που φουντώνει τα τελευταία χρόνια στα Τίρανα. Με πρωτοφανή προσβλητικό και ειρωνικό τρόπο δηλώνει πως η Ακρόπολη διασώθηκε από έναν… Αλβανό!

Θα πρέπει να παρακολουθήσει εντατικό φροντιστήριο Ιστορίας για να μάθει ότι ο Μοροζίνι κατέστρεψε με τα κανόνια του την Ακρόπολη.

Οταν είχαμε ανάγκη από εργατικά χέρια (π.χ. στους Ο.Α.) οι Ελληνες πολιτικοί έκαναν το εγκληματικό λάθος να μην προσκαλέσουν Ουκρανούς,  Ρώσους,  Σέρβους  ορθοδόξους που  φυσικά  δεν  έχουν εδαφικές βλέψεις σε βάρος της χώρας μας.

Ουδέποτε οι 700.000 Αλβανοί υπήρξαν ευγνώμονες που τρώνε 20 χρόνια γλυκό ψωμί στην Ελλάδα αλλά αντίθετα, απεδείχθησαν αγνώμονες και αχάριστοι. Το χειρότερο είναι πως οι βαρυποινίτες δολοφόνησαν και λήστεψαν με καλάσνικοφ αθώους πολίτες. Δισ. ευρώ έχουν εξαχθεί στη γειτονική χώρα «εν κρυπτώ» και παράνομα.

Δυστυχώς η χώρα μας δεν γειτνιάζει με πολιτισμένες χώρες σαν την Ελβετία και τις σκανδιναβικές χώρες αλλά έχει άθεους γείτονες που δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή. Και σα να μην έφταναν αυτά, το «κανναβιστάν» της Αλβανίας με τις ατέλειωτες χασισοφυτείες σκορπά τον θάνατο στα Ελληνόπουλα.

Το ΥΠΕΞ έχει στείλει τα τελευταία χρόνια μήνυμα απραξίας με σειρά λαθών, με αρνητικά αποτελέσματα για την ελληνική διπλωματία. Ο ΥΠΕΞ εντελώς επιπόλαια επισκέφθηκε τον Ιούνιο τα Τίρανα, παρά το γεγονός ότι την προτεραία της επίσκεψης είχε αναρτηθεί τεράστιο εμετικό πανό της Μεγάλης Αλβανίας. Οφειλε να ακυρώσει την επίσκεψη και να ζητήσει τη λήψη μέτρων ώστε να προστατευθούν οι περιουσίες των μειονοτικών της Χειμάρρας, αφού υπήρξε απόφαση για την κατεδάφιση οικιών 19 ελληνικών οικογενειών. Υπάρχει σατανικό σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Με ψευδείς βεβαιώσεις ροκανίζουν μεγάλο κομμάτι ελληνικών μειονοτικών γαιών στη Ν. Αλβανία. Υπάρχει εν εξελίξει σχέδιο αφελληνισμού της Χειμάρρας διά της μεθόδου της υφαρπαγής των περιουσιών τρομοκρατώντας τον λαό της. Ο Ράμα πρέπει να ξέρει πως αν συνεχίσει τα αλβανικά καψώνια και τις εμπρηστικές δηλώσεις, υπάρχουν και αντίποινα. Η Αλβανία υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις και τη γενικότερη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Ανακινούν ένα ανύπαρκτο ζήτημα και το… γυρίζουν και πάλι στο «τσάμικο». Ο Ράμα ήταν από τους ελάχιστους ηγέτες που προσκλήθηκαν προσωπικά από τον Ερντογάν στα εγκαίνια της γέφυρας του Βοσπόρου. Ο εναγκαλισμός αυτός είναι πολύ επικίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η υπόθεση των θαλασσίων ζωνών μοιάζει να έχει τελματώσει λόγω της δυστροπίας της γείτονος.

Εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε προκλήσεις. Με δεδομένο τον αποθρασυνόμενο αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, η Αθήνα θα πρέπει να παύσει να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και να χαράξει γραμμή άμυνας.

Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να χαραχθεί εθνική γραμμή για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με την Αλβανία,  με όπλο μας την πλήρη αναθεώρηση στο θέμα της παροχής βίζας και άσκησης βέτο στην ένταξή της στην  Ε.Ε.  Μόνο  έτσι  θα  αποφύγουμε τραγικά σφάλματα όπως στο Μακεδονικό.

Γεωργιος Τρανταλιδης – Δικηγόρος

Μια ρύθμιση που γράφει Ιστορία…

Κύριε διευθυντά

Το άρθρο του κ. Α. Δρυμιώτη στη σελ. 6 της «Οικ. Καθημερινής» της Κυριακής 13.11.2016 είναι ένα κείμενο που πρέπει να διαβαστεί από όλους για να γίνει αντιληπτό με ευκρίνεια ποιοι μας κυβερνούν και ποιοι προσφέρονται να μας σώσουν.

Για όσους δεν το διάβασαν σημειώνω ότι περιγράφει ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς των Δήμων Φυλής, Αμαρουσίου και Πειραιώς συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ!

Η εξόφληση θα γίνει με χρήματα του  Δημοσίου, δηλ. των φορολογουμένων (παρακράτηση 5% επί των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που κατ’ έτος αποδίδονται από το Δημόσιο προς τους Δήμους) και θα έχει διάρκεια αντιστοίχως 2.129,166 και 13 χρόνια! (Δεν πρόκειται περί λάθους, οι αριθμοί είναι ακριβείς).

Η απόφαση αυτή ελήφθη στις 3 Απριλίου 2015 και υπογράφεται από τους τότε αρμόδιους υπουργούς κ. Ν Βούτση, Δ. Μάρδα και Π. Σκουρλέτη και βασίζεται στον Ν. 4316/2014 (ΦΕΚ Α 270) που ψηφίσθηκε επί κυβερνήσεως Α. Σαμαρά και υπογράφεται από τους τότε υπουργούς και νυν επίδοξους σωτήρες της χώρας κ. Κ. Μητσοτάκη, Ι. Βρούτση, Κ. Τασούλα, Μ. Βαρβιτσιώτη,  Ευ. Βενιζέλο, Α. Λοβέρδο  και  κάποιους  άλλους ακόμα. Ο νόμος αυτός ήταν πολύ βιαστικός γιατί υπεγράφη από τον ΠτΔ παραμονή Χριστουγέννων (24.12.14) και δημοσιεύθηκε αυθημερόν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Είναι υποκριτικά  και  κροκοδείλια τα δάκρυα που  χύνουν όλοι αυτοί σε κάθε συζήτηση στη Βουλή κοπτόμενοι υπέρ των συνταξιούχων, των ανέργων, της Εθνικής Αμυνας κ.λπ.

Την Ελλάδα ποιος τη σκέπτεται;

Γιαννης Βογιατζης – Ψυχικό

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή