Ο ιαματικός τουρισμός

Κύριε διευθυντά

Η Οικονομική «Κ» της 11/11/2016 δημοσίευσε ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Στάθη Κουσουνή με τίτλο «Τζίρο 300 εκατ. μπορούν να αποφέρουν οι ιαματικές πηγές από ξένους ταξιδιώτες». Με αφορμή αυτό το δημοσίευμα, ας μου επιτραπεί να προσθέσω μερικές αλήθειες που αγνοούν οι αρμόδιοι. Η χώρα μας διαθέτει πολλές ιαματικές πηγές για πληθώρα παθήσεων: Αιδηψός, Λουτράκι, Καμμένα Βούρλα, Υπάτη, Καϊάφας, Κυλλήνη, Ικαρία, Σμόκοβο, Πλατύστομο κ.ά. Στα παλιά χρόνια οι λουτροπόλεις διέθεταν επί μονίμου βάσεως ιατρική στελέχωση. Σήμερα υπάρχουν ιατροί μόνο για τους θερινούς μήνες. Στον ΕΟΤ λειτουργούσε τμήμα ιαματικών πηγών, το οποίο μεριμνούσε για την ιατρική κάλυψη των λουτροπόλεων. Σε πολλές λουτροπόλεις ο ΕΟΤ έχει δημιουργήσει σύγχρονα υδροθεραπευτήρια (π.χ. Αιδηψός) τα οποία με τις εγκαταστάσεις του θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τουρίστες ντόπιους και ξένους όλο τον χρόνο. Σημειώνω δε ότι στις περισσότερες λουτροπόλεις και πολλά ξενοδοχεία διαθέτουν υδροθεραπευτήρια, έτσι ώστε θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν λουόμενους και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Θέλω να αναφερθώ στην Αιδηψό, την οποία γνωρίζω από παιδί. Σήμερα η Αιδηψός, χάρη στο ξενοδοχείο «Θέρμαι Σύλλα», δέχεται λουόμενους και κατά τη χειμερινή περίοδο. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τα άλλα ξενοδοχεία, δυστυχώς όμως η παρούσα δημοτική αρχή όπως και η προηγούμενη έχει εγκαταλείψει την Αιδηψό στο έλεος της αδιαφορίας. Το υδροθεραπευτήριο «Αγιοι Ανάργυροι», έργο του Τσίλλερ, αν και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο, θα γίνει κατεδαφιστέο. Η αρμόδια υπουργός αδιαφορεί εγκληματικά. Ο,τι γίνεται στην Αιδηψό οφείλεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η δημοτική αρχή εισπράττει το μεγάλο μέρος των εσόδων του τέως Δήμου Αιδηψού και το διανέμει σε ολόκληρη τη βόρεια Εύβοια, γιατί από εκεί εκλέγεται, ενώ η λουτρόπολη της Αιδηψού κυριολεκτικά μαραζώνει. Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής εγγίζει τα όρια του εγκλήματος και μάλιστα ηθελημένου.

Σπυριδων Καραντζης

Ν. Ερυθραία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή