Η ιστορική δωρεά και το Δημόσιο

Η ιστορική δωρεά και το Δημόσιο

Κύριε διευθυντά

Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος διέθεσε 620 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός πολιτιστικού κέντρου, του ΚΠΙΣΝ, που από μόνο του αναβαθμίζει την Αθήνα. Εκεί στεγάζεται η Λυρική Σκηνή, η Εθνική Βιβλιοθήκη και ένα θαυμάσιο πάρκο με ελιές και θάμνους από την ελληνική χλωρίδα. Το έργο συμπληρώνεται από εκθεσιακούς χώρους, κανάλι ιστιοπλοΐας, παιδικές χαρές, χώρους Internet και ανάπαυσης, καθώς και χώρους υπαίθριων συναυλιών και εκδηλώσεων. Η είσοδος στο πάρκο και τους βοηθητικούς χώρους είναι ελεύθερη και μπορεί, όποιος θέλει, να περάσει αρκετές ώρες σε ένα περιβάλλον που αποπνέει πολιτισμό.

Η απόφαση του Ιδρύματος ήταν το Πολιτιστικό Κέντρο να παραδοθεί τελειωμένο στο ελληνικό Δημόσιο, πράγμα που έγινε την 23η Φεβρουαρίου 2017. Εδώ, όσο καλοπροαίρετος ή κακοπροαίρετος κι αν είναι κάποιος που ζει σ’ αυτόν τον τόπο και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, προβληματίζεται για το αν θα μπορέσει η ελληνική διοίκηση, που δεν φημίζεται για τις ικανότητές της, να διαχειριστεί και να μην καταστρέψει ένα έργο που η λειτουργία του είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Το Κέντρο δεν έχει τη στατικότητα π.χ. ενός μουσείου, είναι μία τεράστια δυναμική επιχείρηση, με πολυσχιδή και καθημερινή δράση, που θέλει για να λειτουργήσει, ανθρώπους πολλούς και με ικανότητες, που δεν μας έχει πείσει ότι διαθέτει ο δημόσιος τομέας. Ελπίζουμε οι άνθρωποι του Ιδρύματος να έχουν προβλέψει ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να μην εξελιχθεί το πολιτιστικό κέντρο σε μία ακόμα «προβληματική επιχείρηση» και οι πολιτικοί να μην το δουν σαν ευκαιρία να βολέψουν κάποια δικά τους παιδιά και να το κάνουν ένα ακόμα Ναυπηγείο Σκαραμαγκά. Ιδωμεν.

Αποστολος Γεωργοπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή