Τα παιχνίδια πολέμου και η Βόρεια Κορέα

Τα παιχνίδια πολέμου και η Βόρεια Κορέα

Κύριε διευθυντά

Οι κλιμακούμενες εκατέρωθεν απειλές από τις ΗΠΑ και τη Β. Κορέα έχουν θορυβήσει τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τις χώρες της περιοχής Ν. Κορέα, Ιαπωνία και Κίνα. Στον πόλεμο της Κορέας (1950 – 53) θρηνήσαμε 1.200.000 νεκρούς.

Ως αιτιολογία της έντασης οι ΗΠΑ επικαλούνται τις εκ μέρους της Β. Κορέας συνεχόμενες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων (20 μόνο έγιναν το πρώτο δεκάμηνο του 2016 και 7 τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2107), ενώ σχεδιάζεται η έκτη (υπόγεια) πυρηνική της δοκιμή.  Στόχοι της Β. Κορέας είναι η κατασκευή/δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με πυρηνικό κώνο ικανού να πλήξει την Αμερική και η κατασκευή βόμβας υδρογόνου (1.000 φορές σαν αυτή της Χιροσίμα). Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι αυτά μπορούν να γίνουν μέχρι το 2020. Σήμερα η Β. Κορέα έχει ήδη 30 βόμβες και το 2020 εκτιμάται ότι θα έχει 60.  Οι ΗΠΑ μπορούν να σαμποτάρουν τις δοκιμές των πυραύλων: κατά την εκτόξευση με ηλεκτρομαγνητικά κύματα ή με κυβερνοεπιθέσεις να τους εκτρέψουν πορεία, ή να τους κάνουν να εκραγούν. Επίσης, μεσολαβώντας σε πωλήσεις ελαττωματικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στη Β. Κορέα. Ο Ομπάμα ήδη από το 2014 έχει αναπτύξει σχετικό πρόγραμμα και οι τελευταίες αποτυχίες στις δοκιμές οφείλονται πιθανότατα σε αυτό, χωρίς να μπορούν οι Βορειοκορεάτες να καταλάβουν σε τι οφείλονται οι αποτυχίες αυτές.

Αυτόν τον Φεβρουάριο οι Βορειοκορεάτες έδειξαν ότι έχουν μέσου – μεγάλου βεληνεκούς (άνω των 800 χιλιομέτρων) πύραυλο, τον Puguksong 2, που μπορεί να φέρει πυρηνικό κώνο με δυνατότητα να εκτοξευθεί από κινητή μονάδα ξηράς αλλά και από νέου τύπου υποβρύχιο, τo Gorae, φέρον δύο τέτοιους πυραύλους.

Γενικότερα ένα από τα ισχυρότερα όπλα της Β. Κορέας (ανέκαθεν ναυτικής δύναμης) είναι ο στόλος των υποβρυχίων της, τουλάχιστον 70 τον αριθμό, λίγα από τα οποία μπορούν να φέρουν πυραύλους. Τα περισσότερα είναι παλιάς τεχνολογίας με θορυβώδεις μηχανές ντίζελ, ώστε αν θελήσουν να περάσουν τον Ειρηνικό για να χτυπήσουν τις ΗΠΑ, εκτιμούν οι τελευταίες, θα εντοπιστούν εύκολα. Σύμφωνα όμως με τον Bruce Klinger, πρώην περιφερειακό αρχηγό της CIA για την Κορέα, το 2015 οι Νοτιοκορεάτες ανακοίνωσαν την τότε ξαφνική εξαφάνιση 50 Βορειοκορεατικών υποβρυχίων. Αν όμως στείλουν ένα εμπορικό πλοίο με καμουφλαρισμένη σε κοντέινερ ή άλλως κινητή μονάδα εκτόξευσης πυραύλων;  Η ανησυχία των Αμερικανών επικεντρώνεται (δημόσια τουλάχιστον) στην κατοχή πυρηνικών όπλων από τη Β. Κορέα, ενώ ίσως εξίσου επικίνδυνο είναι και το οπλοστάσιό της σε χημικά, βιολογικά όπλα. 

Με αντιφατικές δηλώσεις και πισωγυρίσματα η διοίκηση Τραμπ δεν δείχνει να έχει ξεκάθαρο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος «Βόρεια Κορέα». Δείχνει να αυτοσχεδιάζει και να μπλοφάρει με απειλές, στην προσπάθεια να πιεστεί η Κίνα να εντείνει την πίεση επηρεασμού της Β. Κορέας. Οταν απειλείς πρέπει να είσαι σαφής, πειστικός και να δείχνεις έτοιμος να πραγματοποιήσεις τις απειλές. Τέτοιες μπλόφες συνήθως αποδίδουν μόνον την κατά τα φαινόμενα δραστηριότητα του πιεζομένου (Κίνας) χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση μιας Κορεάτισσας: «Οπως έδειξε το παρελθόν, οι απειλές δεν έχουν αποτέλεσμα με τη Βόρεια Κορέα. Είναι μέρος του εθνικού χαρακτήρα της Κορέας να μην ενδίδει στις πιέσεις και ο Κιμ Γιογκ Ουν θα θέλει να προστατεύσει την περηφάνια και τιμή του». Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι οι Βορειοκορεάτες είναι πράγματι μια εν δυνάμει σοβαρή απειλή για τα επόμενα χρόνια, όχι όμως άμεση (αν δεν προκληθούν), έτσι ώστε αν οι ΗΠΑ βιαστούν, μπορεί να εκβιάσουν τώρα αυτό ακριβώς που προσπαθούν να αποτρέψουν για το μέλλον.

Λαμπρος Ροϊλος, Συντ. δικηγόρος /συγγραφέας/ερευνητής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή