Οι «κίνδυνοι» από την απλή αναλογική

Οι «κίνδυνοι» από την απλή αναλογική

Κύριε διευθυντά

Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής είναι πράγματι το δικαιότερο και το τιμιότερο εξ όλων των εκλογικών συστημάτων. Καταγράφει σωστά την πραγματική, λαϊκή, δύναμη του κάθε πολιτικού κόμματος και του αποδίδει δίκαια τις βουλευτικές έδρες που του αναλογούν. Εχει όμως ένα βασικό μειονέκτημα. Δεν μπορεί να δώσει σταθερές και βιώσιμες κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ρευστού πολιτικού τοπίου, πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας, στοιχεία διαλυτικής απορρύθμισης του δημοσίου βίου της χώρας. Τούτο συμβαίνει στη χώρα μας, που δεν υπάρχει πολιτική κουλτούρα συμμαχικών κυβερνήσεων. Κυβερνήσεις πολιτικής συμμαχίας γόνιμες και δημιουργικές μπορούν να δημιουργηθούν μόνο εάν τα πολιτικά κόμματα έχουν συμπλέουσες πολιτικές ιδεολογίες, το ίδιο ή παραπλήσιο οικονομικό μοντέλο αναπτύξεως για τη χώρα. Κυβερνήσεις ακροδεξιάς κι αριστεράς του τίποτε, κυβερνήσεις που αρχηγός κόμματος λέει στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, «Πείτε μου να ρίξω τον Τσίπρα και θα το κάνω αύριο», δεν είναι συμμαχικές κυβερνήσεις, αλλά ευκαιριακές συμπράξεις δίχως αρχές, δίχως κοινούς στόχους, με αλληλοαναιρούμενες ιδεολογίες με σκοπό τη νομή της εξουσίας και την απόλαυση δημοσίων αξιωμάτων και των αγαθών που συνεπάγονται.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις νέες εκλογές πρέπει να είναι κυβέρνηση κοινοβουλευτικά «άνετη», ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει ισχυρή, για να οδηγήσει τη χώρα από την καταστροφή, στην ανάπτυξη και στην πρόοδο.

Με απλή αναλογική δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί μια τέτοια κυβέρνηση. Η χώρα θα μπει σε οξεία πολιτική κρίση, οι ξένες επενδύσεις θα εξαφανιστούν εντελώς και η χώρα θα οδηγηθεί σε διάλυση.

Τη χειρότερη υπηρεσία προς την Ελλάδα από αυτή που προσέφερε η σημερινή κυβέρνηση είναι με το σύστημα της απλής αναλογικής που φαίνεται να προτείνει για να εμποδίσει τον σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης της Ν.Δ., από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έρχεται, ως λύτρωση, έρχεται ως εθνική σωτηρία. Οποιος θέλει να εμποδίσει την κυβέρνηση αυτή υπονομεύει τη δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα μας, δεν βοηθάει την πρόοδο, την προκοπή και την κοινωνική γαλήνη, που φέρνει ο νόμος και η τάξη. Ποτέ εκλογή στη χώρα δω, που τόσο εθνικά κρίσιμη είναι όσο αυτή που έρχεται. Η προστασία της δημοκρατίας, η επιβολή του νόμου και της τάξης είναι πρώτη προτεραιότητα.

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και στο ΣτΕ, πρ. επιστημονικός συνεργάτης «Αρχείου Νομολογίας»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή