Κινητά, φλυαρία, κεραίες, ρύπανση

Κινητά, φλυαρία, κεραίες, ρύπανση

Κύριε διευθυντά

Πολλές από τις υποθέσεις που τα δικαστήρια φορτώνονται σήμερα είναι αιτήσεις για το κατέβασμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Πολίτες, μεμονωμένα είτε συλλογικά, καταθέτουν αγωγές / ασφαλιστικά μέτρα για την απομάκρυνση κεραιών που «φύτρωσαν» ανεξέλεγκτα κοντά σε σπίτια ή διαμερίσματα.

Κεραίες, προσεκτικά καμουφλαρισμένες, εμφανίζονται μόλις 30-50 μέτρα από κατοικίες, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς υψομετρική διαφορά. Η διάταξη αυτή εκπέμπει ακτινοβολία σε ευαίσθητες ομάδες (παιδιά, βρέφη, εγκύους) ή ενήλικες με προβλήματα υγείας και αυτό προκύπτει όχι αναγκαστικά από χωροταξική μελέτη αλλά από ευκαιριακή χρήση μιας φιλικής ταράτσας, ο ιδιοκτήτης της οποίας υπέκυψε σε προσφερόμενο τίμημα.

Ο ανταγωνισμός, η απουσία χωροταξικής μελέτης, η χωρίς όρους και διαδικασίες αδειοδότηση, η απουσία περιβαλλοντικών όρων και τα ισχύοντα υψηλά όρια ακτινοβολίας δημιουργούν συνθήκες για ανεξέλεγκτο «φύτευμα» κεραιών όπου παράμετροι όπως το περιβάλλον και η δημόσια υγεία απουσιάζουν. Τα ανωτέρω, συνεπικουρούμενα από αλόγιστη και ανεξέλεγκτη χρήση κινητών, προσθέτουν φορτία στο δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας και υποχρεώνει τον πάροχο να αυξήσει την ισχύ και τη χωρητικότητα του δικτύου.

Ο πολίτης έχει παρασυρθεί στη δίνη μιας αλόγιστης χρήσης, έχει χάσει κάθε μέτρο και λογική, εμμέσως απαιτεί καλύτερο σήμα και ταχύτητες, ενώ παράλληλα καταθέτει αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα για την απομάκρυνση κεραιών. Αμφότερες οι συνθήκες δεν ικανοποιούνται και οι επιλογές είναι δύο, ή περιβαλλοντικές επιπτώσεις και δημόσια υγεία τοποθετούνται σε δεύτερη μοίρα ή γίνεται λογική και συνετή χρήση της κινητής τηλεφωνίας έτσι ώστε να περιοριστούν τα φορτία.  Πρέπει ο Νεοέλληνας να συνειδητοποιήσει ότι η κινητή τηλεφωνία δεν αντικαθιστά τη σταθερή, αλλά παρέχει επικοινωνία εν κινήσει ή εκτός έδρας, και το ίδιο ισχύει με την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Εάν είχαμε ενημέρωση και παιδεία για συνετή χρήση της ασύρματης επικοινωνίας και δεν είχαμε παρασυρθεί να περνάμε ώρες με το κινητό κολλημένο στον κρόταφο, ίσως πολλές κεραίες να μην είχαν λόγο ύπαρξης.  Το κινητό μας, αντί για μέσον επικοινωνίας, γίνεται μέσον απασχόλησης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Η όψη κεραίας ενοχλεί, αλλά μάλλον ενοχλεί η ακτινοβολία που εκπέμπει. Αν η ακτινοβολία προέρχεται από δικό μας rooter, Wi-Fi booster, εκτυπωτή, baby monitor, ασύρματο τηλέφωνο ή φούρνο μικροκυμάτων, τότε δεν ενοχλεί, όπως επίσης δεν ενοχλεί το κόλλημα του κινητού στον εγκέφαλό μας για μία ώρα+ ημερησίως!

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως για ό,τι γίνεται γύρω μας είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Οι δικές μας συνήθειες και παράλογη χρήση της ασύρματης επικοινωνίας έχει ωθήσει τους παρόχους σε αύξηση της ισχύος του σήματος, αύξηση του αριθμού κεραιών και χρήση υψηλών συχνοτήτων για τη μεταφορά δεδομένων. Ισως όμως είναι καιρός και η πολιτεία να καταλάβει ότι η δημόσια υγεία τίθεται πάνω από τα 300+ εκατομμύρια ευρώ που έλαβε για την 4G ή τα όποια εκατομμύρια βιάζεται να εισπράξει για την 5G. Η υγεία και παραγωγικότητα των πολιτών δεν θυσιάζεται για δημόσια έσοδα, φαίνεται όμως ότι το υπουργείο Υγείας δεν είναι ενήμερο για το προβλήματα υγείας σε τιμές ακτινοβολίας 1.000+ φορές χαμηλότερες από αυτές της προηγούμενης εικοσαετίας (1998), τιμές που η πολιτεία δυστυχώς εξακολουθεί να ασπάζεται και να θεωρεί ασφαλείς.

Θεοδωρος Π. Μετσης, Ph. D  μηχανολόγος ηλεκτρολόγος – μηχανικός Περιβάλλοντος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή