Το Σύνταγμα και οι εξουσίες

Το Σύνταγμα και οι εξουσίες

Κύριε διευθυντά

Οι επιθέσεις της κυβερνήσεως κατά της Δικαιοσύνης έχουν προσλάβει τον χαρακτήρα επιθέσεως κατά του ίδιου του θεσμού της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, προφανώς γιατί απέτυχαν οι προσπάθειες επηρεασμού της. Οι εξελίξεις αυτές φέρουν πάλι προς συζήτηση το θέμα των σχέσεων Δικαιοσύνης και εκτελεστικής εξουσίας, ενόψει και της επιχειρούμενης αναθεωρήσεως του Συντάγματος. Ως μέτρα συμβολής στην εξομάλυνση των σχέσεων αυτών θα πρέπει:

• Να παύσουν να διορίζονται από την εκτελεστική εξουσία οι προϊστάμενοι της Δικαιοσύνης (πρόεδροι και αντιπρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων, ο εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου και ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου) και να αναδεικνύονται αυτοί κατ’ αρχαιότητα μεταξύ των μελών των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Το σύστημα αυτό εξασφαλίζει το αδιάβλητο, αποτρέπει την επέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή του κυβερνώντος κόμματος, στη Δικαιοσύνη και εξασφαλίζει την ηρεμία μεταξύ των δικαστών και ιδίως μεταξύ των ανωτάτων, οι οποίοι δεν θα έχουν λόγο, ούτε να κινηθούν για να επιτύχουν την εκλογή τους από το κόμμα που είναι στην κυβέρνηση, ούτε να φοβούνται ότι θα παραμερισθούν. Το σύστημα της εκλογής από τα ίδια τα μέλη των Ανωτάτων Δικαστηρίων θα προκαλεί ομαδοποιήσεις μεταξύ των δικαστών και μια δυσαρμονία στις μεταξύ τους σχέσεις που δεν θα συμβάλλουν στο έργο τους, εκτός του ότι με το σύστημα αυτό θα δημιουργηθούν δυνατότητες να εισχωρήσει στη Δικαιοσύνη ο κομματισμός.

• Να καταργηθεί το λεγόμενο «αυτοδιοίκητο» των μεγάλων Δικαστηρίων γιατί προκαλεί ομαδοποιήσεις των δικαστών και έχει εξαφανίσει τον έλεγχο της συμπεριφοράς και της αποδόσεώς τους, με συνέπεια την παράβλεψη των παραπτωμάτων και τη χαλάρωση της προσπάθειας, που είναι μία από τις αιτίες της επιβραδύνσεως της απονομής της Δικαιοσύνης.

Ευαγγελος Ανδριανος, Επίτιμος Αρεοπαγίτης Καστόρειον Λακωνίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή