«Σας προσκαλούμε στη Μονεμβασιά»

«Σας προσκαλούμε στη Μονεμβασιά»

Κύριε διευθυντά

Η Ενωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας είναι μια ένωση με ιστορία 80 ετών (έτος ίδρυσης 1937), η οποία περιλαμβάνει ως μέλη της σύσσωμη την παραγωγική τάξη της ευρύτερης περιοχής της Μονεμβάσιας. Τα εγγεγραμμένα μέλη μας προέρχονται από περίπου εκατό επιχειρήσεις όλου του παραγωγικού φάσματος (εμπορικά καταστήματα – ξενοδοχειακές επιχειρήσεις – επιχειρήσεις εστίασης – εργαστήρια παραδοσιακών και τοπικών προϊόντων και ελεύθεροι επαγγελματίες). Αν συνυπολογίσουμε, πέραν των ιδιοκτητών, τις οικογένειες και τους υπαλλήλους των επιχειρήσεων αυτών, γίνεται σαφές ότι η ένωσή μας άμεσα ή έμμεσα εκπροσωπεί το 1/3 των κατοίκων της Μονεμβάσιας.

Με αυτές μας τις ιδιότητες, στο πλαίσιο της εκπροσώπησης των επαγγελματιών της Μονεμβάσιας και με αφορμή επιστολή επισκέπτη της περιοχής στο φύλλο της 08-07-2017 της εφημερίδας σας με τίτλο: «Κι εκεί, στο Κάστρο της Μονεμβασιάς», ερχόμαστε διά της παρούσης να σας παραθέσουμε τα ακόλουθα:

Η επιχείρηση που καταγγέλλεται από τον εν λόγω ιδιώτη φέρει και άδεια λειτουργίας –όπως και όλες οι επιχειρήσεις της Μονεμβασιάς– και άδεια του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) για τις κατασκευές που διαθέτει. Συνεπώς οι «τέντες», όπως αναφέρονται στο κείμενο, ΔΕΝ είναι παράνομες και ΔΕΝ μπορεί να είναι, μιας και λειτουργεί μόνιμα στελεχωμένο γραφείο της ΕΦΑΛΑΚ (Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας) εντός του Κάστρου της Μονεμβασιάς, που ελέγχει και επιβλέπει τους πάντες. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που η Αρχαιολογική Υπηρεσία παραλείψει να ελέγξει κάτι, βρίσκονται πάντοτε υπεύθυνοι κάτοικοι Βρυξελλών, οι οποίοι συστηματικά βομβαρδίζουν με καταγγελίες δικαίους και αδίκους.

Εδώ να επισημάνουμε πόσο σημαντικό είναι, πέρα από την ίδια την καταγγελία και την αιτιολογημένη στοιχειοθέτησή της και πέρα από τους ισχυρισμούς περί προστασίας του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της ιστορικής κληρονομιάς, να ελέγχεται και ο καταγγέλλων στο κατά πόσον είναι συνεπής κι ο ίδιος σε όσα επικαλείται και πρεσβεύει.

Για παράδειγμα, πώς θα φαινόταν στο αναγνωστικό σας κοινό αν διαπίστωνε πως ο οικολόγος, Ευρωπαίος, πολιτισμένος κύριος, ο οποίος διαθέτει ακίνητο εντός του Κάστρου μας, ΔΕΝ έχει συνδέσει την κατοικία του με το εδώ και έξι χρόνια ενεργό αποχετευτικό δίκτυο της πόλης –όπως εγγράφως βεβαιώνει η δημοτική αρχή– με αποτέλεσμα να «εξευτελίζει και να προσβάλλει την πολύτιμη κληρονομιά μας» όπως κι ο ίδιος επισημαίνει στην καταγγελία του.

Η ένωσή μας δεν ενδιαφέρεται να καταγγείλει ή να ελέγξει τους πολίτες του βαριά χειμαζόμενου τόπου μας. Αυτό είναι έργο θεσμοθετημένων υπηρεσιών και οργάνων. Σε μια όμως τόσο δύσκολη εποχή για τη χώρα μας και τους ανθρώπους της, αδυνατούμε να κατανοήσουμε το μένος, τον φθόνο και την υστεροβουλία κάποιων συμπολιτών μας, την ίδια στιγμή που αν οι ίδιοι ήθελαν να είναι συνεπείς και ειλικρινείς με τις αρχές τους, πρωτίστως θα όφειλαν να ελέγξουν τον εαυτό τους.

Τέλος, η ένωση μας με χαρά προσκαλεί όποιον συντάκτη της εφημερίδα σας στη Μονεμβασιά για ένα οδοιπορικό στον τόπο και στις επιχειρήσεις, όχι μόνο το καλοκαίρι που οι επισκέπτες κατακλύζουν το Κάστρο και την έξω πόλη της Μονεμβασιάς, αλλά και τον χειμώνα όταν οι επιχειρήσεις της περιοχής προσπαθούν να παραμείνουν λειτουργικές παρά την έλλειψη επισκεπτών ή υποστήριξης από την κεντρική διοίκηση, την ίδια ώρα που οι καταγγέλλοντες, ολοκληρώνοντας τις ευχάριστες διακοπές τους, εγκαταλείπουν την Ελλάδα και επιστρέφουν στη βολή του εξωτερικού.

Παναγιωτης Γραφος, Πρόεδρος 

Ευαγγελος Χαραμης, Γεν. γραμματέας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή