ΤΑΠ, Λούβη και Κονιόρδου

Κύριε διευθυντά

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, η τέως πρόεδρος του ΤΑΠ αρχαιολόγος και ιστορικός της Τέχνης, δρ Βυζαντινής Ιστορίας, Αρχαιολογίας (Sorbonne) κ. Ασπασία Λούβη έδωσε συνέντευξη Τύπου, όπου εξήγησε αναλυτικά τους λόγους της αποπομπής της. Παρ’ όλο που παρακολούθησα τη συνέντευξη, διάβασα στη συνέχεια με προσοχή το άρθρο της Γιούλης Επτακοίλη στην «Καθημερινή» της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου και τη συνέντευξη της κ. Λούβη στην «Καθημερινή» και πάλι στο Τέχνες και Γράμματα (σελίδα 1 και 3) της 3ης Σεπτεμβρίου.  Με ευθύτητα, σοβαρότητα, συνοπτικά αλλά χωρίς να αφήνει κενά και απορίες εξήγησε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΤΑΠ. Ο μεστός λόγος της κ. Λούβη καθώς και τα στοιχεία- τεκμήρια δεν άφησαν νομίζω χώρο για αμφισβητήσεις και υπονοούμενα. Εντούτοις προκειμένου να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενική διάβασα με την ίδια προσοχή συνέντευξη της εξαίρετης ηθοποιού και υπουργού Πολιτισμού κ. Λ. Κονιόρδου, αλλά χωρίς σχετική πείρα με το θέμα.  Η άποψη της κ. Λούβη ότι επί σειρά ετών το ελληνικό Δημόσιο πλήρωνε σκανδαλώδεις λογαριασμούς ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ πολλών αναψυκτηρίων μεταφράστηκε απλοϊκά από την υπουργό ότι οι τουρίστες δεν έχουν να πιουν νερό στην Ολυμπία και τα ψυγεία δεν έχουν νερό.

Ανάμεσα σε άλλα είπε, επίσης, ότι η κ. Λούβη ήταν αντίθετη στο να υπάρχουν πωλητήρια στους αρχαιολογικούς τόπους και ήταν οπαδός του υπερσυγκεντρωτισμού. Οσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία της κ. Λούβη ως διευθύντριας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς γνωρίζουν ασφαλώς ότι πωλητήρια με θαυμάσια μάλιστα αντικείμενα υπάρχουν όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στα επτά πρώτα μουσεία βιοτεχνικής και βιομηχανικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς που ιδρύθηκαν κάτω από την προσωπική της καθοδήγηση στον Βόλο, τη Δημητσάνα, τη Λέσβο, την Τήνο, το Σουφλί, τη Σπάρτη και τη Στυμφαλία, όπου αποδεικνύουν ότι μόνο υπερσυγκεντρωτισμός δεν τη διακρίνει. Και είναι πραγματικά άδικο που παραλείφθηκε προφανώς από αμέλεια η συνεισφορά της στο πολύ ενδιαφέρον αυτό πρόγραμμα. Είναι πραγματικά κρίμα που η κ. Λούβη δεν αξιοποιείται σύμφωνα με τις ικανότητές της από το υπουργείο Πολιτισμού. Και όπως συνήθιζα να λέω πάντα στους μαθητές μου, όταν συναντάς τέτοιους ανθρώπους φρόντισε ακόμα κι αν δεν σου είναι ιδιαιτέρως συμπαθείς αν όχι τίποτα άλλο να τους εκμεταλλευτείς. Εχουν πολλά να προσφέρουν στον τόπο. Πόσο μάλλον αν είναι συμπαθέστατοι.

Μαρω Καρδαμιτση Αδαμη, Ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή