Ο ελληνικός «ψυχρός πόλεμος» διαρκείας

Ο ελληνικός «ψυχρός πόλεμος» διαρκείας

Κύριε διευθυντά

Την 15η Σεπτεμβρίου, η Βουλή των Ελλήνων της Γ΄ Δημοκρατίας μας «μνείαν εποίησε» της Μικρασιατικής Καταστροφής. Βέβαια, αυτή η ημέρα έχει πολλά μηνύματα. Ο καθένας «ακούει» ανάλογα με την «ποιότητα» και την «ευαισθησία» του «ιστορικοακουστικού» του οργάνου της ψυχής του. Παρακαλώ να μου επιτρέψετε κάποιες παρατηρήσεις επί του θέματος.

– Οσοι «έμειναν» πίσω «έμειναν» αυτοπροαιρέτως, πιστοί στη «δήλωση» του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί, ακόμη και «ευγενείς», τούρκεψαν και έμειναν και έγιναν κάποιοι απ’ αυτούς πασάδες.

– Ξεχνάμε ότι αυτό που λέμε «ελληνικός πολιτισμός», κατά το μεγαλύτερο ποιοτικό και ποσοτικό ποσοστό, γεννήθηκε και αναπτύχθηκε από τον πέραν του Αιγαίου ελληνισμό. Ο γνωστός «φιλέλληνας» Φαλμεράιερ έγραψε ότι ο Οθωνας «θα φέρει στους Ελληνες τον ευρωπαϊκό ελληνισμό». Αυτοί που τον «καλλιέργησαν» ήταν στα μέτρα τους. Ο ελληνικός ελληνισμός ήταν ασύγκριτος, γι’ αυτό τον έκρυψαν.

– Και η δημοκρατία; Τα γράφει ο Θουκυδίδης, αλλά η ικανότητα «ανάγνωσης» είναι, ως εκ της ανωτέρω παραγράφου 2, εκλεκτική. «Δημοκρατία μεν τ’ όνομα, του πρώτου δ’ ανδρός αρχή». Οι δε έτεροι «αλληλοτρώγονται ποιος θα επικρατήσει, αδιαφορώντας για το συμφέρον της πόλης». Ετσι δε γράφει; Η κάνω λάθος;…

– Αφήνω ελεύθερο το πεδίο του αλληλοσπαραγμού που κυριαρχεί από τον Ομηρο έως σήμερα. Θα συσχετίσω τη Σικελική Εκστρατεία με τη Μικρασιατική. Και στη Σικελία ο πόλεμος ήταν εμφύλιος, το αποτέλεσμα όμως της Μικρασιατικής Καταστροφής οφείλεται σε εμφυλιοπολεμικό μένος… στη Βουλή των Ελλήνων και στη μικρή βουλή των ελληνικών καφενείων.

– Δεν έχει νόημα, τώρα πια, η ενός λεπτού σιγή τριάντα βουλευτών της Βουλής. Αυτό που επιβάλλεται να γίνει αυτή την ημέρα είναι να αφιερωθεί στην προβολή των αιτίων και αφορμών των εμφύλιων θερμών και ψυχρών πολέμων και στα αποτελέσματά των.

– Αλλά, τώρα πια είναι αργά! Η Ελλάδα, οι θάλασσες και τα βουνά της, «…εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη». Ζητείται ελπίς!

Παν. Χρ. Καραγεωργος, Γεωπόνος, πτυχιούχος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών, νυν Γεωργικό Πανεπιστήμιο, με σειρά μεταπτυχιακών σπουδών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή