Ασφάλεια πολιτών, μια πολύ σοβαρή υπόθεση

Ασφάλεια πολιτών, μια πολύ σοβαρή υπόθεση

Κύριε διευθυντά

Λέγεται συχνά ότι υπεύθυνοι για την Ελευθερία και την Ασφάλεια των πολιτών είναι οι θεσμοί μιας χώρας. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Ενας θεσμός όχι στελεχωμένος από άξιους ανθρώπους είναι όπως ένας πυροσβεστήρας, χωρίς το κατάλληλο περιεχόμενο, που σε περίπτωση πυρκαγιάς κοντοστέκεται και περιμένει… Οπως και οι αστυνομικοί, που κάθε Σαββατόβραδο παρακολουθούν αμέτοχοι τους κουκουλοφόρους να καίνε τα πάντα στα Εξάρχεια κι αυτοί να αρκούνται σε μία ή δύο προσαγωγές υπόπτων, που στη συνέχεια τους αφήνουν ελεύθερους… Η Ασφάλεια των πολιτών, αλλά και η Ελευθερία τους, είναι πολύ σοβαρά πράγματα για να αφήνονται στα χέρια ανίκανων ή αδύναμων ανθρώπων.

Αν κάποιος θα έπρεπε να επέμβει, για ν’ αποδώσει ευθύνες γι’ αυτή τη διάπραξη σοβαρών εγκληματικών πράξεων και τη μη προσαγωγή ούτε ενός δράστη στη Δικαιοσύνη, είναι αναμφισβήτητα ο ίδιος ο θεσμός της Δικαιοσύνης, προσωποποιημένος στο ανώτατο δυνατό επίπεδο από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Γιατί καλές είναι οι προκαταρκτικές για τη δράση του «Ρουβίκωνα», αλλά πολύ πιο σοβαρά είναι τα πράγματα από τον καταιγισμό μολότοφ και το κάψιμο αυτοκίνητων κάθε Σαββατόβραδο στα Εξάρχεια. Αλλά εκεί χρειάζεται τόλμη, για ν’ αναδείξει στην πράξη πόσο ανεξάρτητη είναι η δικαστική εξουσία από αυτούς που τη διορίζουν. Αν αυτή η ανάληψη πρωτοβουλιών μπορεί να προέλθει από τη σημερινή Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μέλλει να αποδειχθεί. Θα είναι όμως σίγουρα το επιστέγασμα μιας λαμπρής σταδιοδρομίας και το καλύτερο μάθημα στους φοιτητές της στη Σχολή Δικαστών και Εισαγγελέων, για το πώς αναδεικνύεται ο θεσμός της Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στις μέρες μας απέναντι σε μια πολιτική ηγεσία αδύναμη και ανίκανη να προστατέψει τη Ζωή, την Ελευθερία και την Ασφάλεια των πολιτών.

Στυλιανός Παπαγεωργίου – Γονατας, Αν. καθηγητής Ποινικού Δικαίου ΔΠΘ  – Δικηγόρος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή