Το τεκμήριο της αθωότητας

Κύριε διευθυντά

Τον Ιούνιο του 2007, πέντε ημέρες μετά την πρωτόδικη βαριά ποινική καταδίκη των κατηγορουμένων στην «υπόθεση του Παντείου Πανεπιστημίου», οι τότε υπουργοί Δικαιοσύνης και Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή θεώρησαν σωστό, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής συζήτησης, και ενώ υπερασπίζονταν εαυτούς έναντι κατηγοριών της αντιπολίτευσης για άλλο σοβαρό ζήτημα, να επικροτήσουν την καταδίκη αυτή. Ενας εκ των κατηγορουμένων εξέλαβε τις υπουργικές αυτές αναφορές ως προσβολή του τεκμηρίου αθωότητάς του. Προσέφυγε τότε απευθείας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Με ομόφωνη απόφασή του το Δικαστήριο αυτό, τέσσερα έτη μετά, έκρινε ότι οι υπουργικές δηλώσεις παραβίαζαν το τεκμήριο αθωότητας και εν γένει το δικαίωμα του προσφεύγοντος σε δίκαιη δίκη. Το σκεπτικό ήταν το ακόλουθο:

«Το Δικαστήριο δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι οι εν λόγω δηλώσεις προήλθαν από υψηλόβαθμα πολιτικά πρόσωπα και, ιδιαιτέρως στην περίπτωση του υπουργού Δικαιοσύνης, από μία αρχή που λόγω του ρόλου της υποτίθεται ότι κρατάει ιδιαίτερα συγκρατημένη στάση όσον αφορά τον σχολιασμό δικαστικών αποφάσεων. Τα στοιχεία αυτά αρκούν για να καταλήξει το Δικαστήριο ότι υπήρξε, εν προκειμένω, παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας ως προς την εκκρεμή διαδικασία ενώπιον του Εφετείου Αθηνών όσον αφορά τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών και του υπουργού Δικαιοσύνης».

Οι δηλώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου και του κ. Πολάκη, νυν αναπληρωτών υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας αντίστοιχα, για την υπόθεση Novartis εμπίπτουν σαφώς στις απαγορεύσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το οξύμωρο είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ορκίστηκε πομπωδώς στο Σύνταγμα…

Γιαννης Κτιστακις, Δικηγόρος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή